Cum să eviţi E-urile din alimente

De Lumea Femeilor, pe

Mere uriaşe, căpşune mai mari decât prunele, legume viu colorate – nu te lăsa păcălită de aparenţe! Ele pot fi modificate genetic şi îţi pot pune sănătatea în pericol.

Ce sunt alimentele modificate genetic?

Alimentele modificate genetic – sau alimentele transgenice – provin din organisme (plante şi animale) care au suferit modificări genetice. Specialiştii ingineriei genetice au transferat materialul genetic între două plante sau animale aparţinând unor specii diferite, sau chiar între regnuri: între animale, plante sau microbi. Motivul?

S-a încercat obţinerea unor plante rezistente la boli şi paraziţi, la diferenţele de temperatură şi care să aibă şi un aspect cât mai apetisant. Astfel, interesul agricultorilor e obţinerea unei recolte cât mai bogate, chiar dacă acest lucru este în detrimentul consumatorilor.

Care sunt organismele modificate genetic?

Viermele sfredelitor este cel mai dăunător parazit al porumbului cultivat în Africa. Ca soluţie la această problemă, ingineria genetică a propus cultivarea porumbului cu gene provenind de la bacteria BT, care produce o toxină ce combate dăunătorul. Această tehnologie este neaprobată şi riscantă, dar se practică. Făina modificată genetic produsă de concernul alimentar Monsanto e privită cu mare suspiciune.

Cea mai mare companie de morărit din Italia a anunţat că nu va importa acest produs, deoarece consumatorii nu ar fi de acord cu acest lucru. Şi la noi în ţară există mai multe companii internaţionale care cultivă plante modificate genetic. Acestea se găsesc pe piaţă incluse ca ingrediente în diferite alimente procesate. E vorba despre un nou tip de soia (Stine 2254 RR) şi de cartof (Superior New Leaf).

Cum se recunosc produsele modificate genetic?

Alimentele modificate genetic le recunoaştem doar dacă citim eticheta produsului. Producătorul este obligat să treacă pe etichetă: aliment modificat genetic. Din păcate, încă nu există un model anume de etichetă sau un semn grafic pentru diferenţierea produselor modificate genetic de cele nemodificate. De altfel, aceste produse (legume, fructe) se recunosc şi prin faptul că sunt mari, frumoase, fără pete, fără stricăciuni şi par artificiale.

Care sunt pericolele pentru sănătate?

Hrana modificată genetic este un produs nou, cu proteine noi, pe care nu le-am mai consumat până acum. Nu am mai mâncat niciodată porumb cu proteine bacteriene, nici tomate cu proteine de peşte şi nici cartofi cu proteine virale. Potrivit oamenilor de ştiinţă, organismele transgenice pot produce reacţii alergice şi ale sistemului imunitar.

Genele rezistente la antibiotice ar putea fi transferate agenţilor patogeni din intestine. Bolile cauzate de aceşti agenţi patogeni nu vor mai putea fi tratate cu aceleaşi antibiotice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter