Cum îți afectează sănătatea romanul „Fifty Shades of Grey”

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 16:27

Romanul „Fifty Shades of Grey” se află în topul celor mai citite cărți din lume, însă cercetătorii avertizează că nu este o lectură sănătoasă. Femeile care au citit cartea scrisă de E.L. James sunt înclinate să aibă mai mulți parteneri sexuali, să bea mai mult și să sufere de probleme de alimentație. În plus, tind să aleagă un iubit care să le abuzeze. Află ce efecte poate avea povestea dintre Anastasia Steel și Christian Grey asupra sănătății tale.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au efectuat un studiu potrivit căruia există o legătură între romanul „Fifty Shades of Grey” și apariția unui comportament nesănătos în rândul femeilor. Anterior, dr. Amy Bonomi, cea care a condus cercetarea, argumentase că best-seller-ul promovează standarde periculoase și abuzive, romantizând un subiect în care femeia devine „neputincioasă și captivă”.
Potrivit studiului, Chirstian Grey, personajul principal, folosește strategii specifice persoanelor abuzive, precum urmărire, intimidare, izolare socială și violență sexuală. Afectată de acest comportament este Anastasia, genul de femeie abuzată, care, influențată de aceste tactici, „își schimbă identitatea, este speriată și se simte fără speranță”, se mai arată în lucrarea științifică.
Studiul nu precizează, însă, dacă femeile au experimentat emoțiile negative și problemele de comportament înainte sau după ce au citit „Fifty Shades of Grey”, dar specialiștii susțin că ambele variante sunt îngrijorătoare.
„Dacă femeile au experimentat un comportament nesănătos, precum probleme de alimentație, înainte să citească romanul, lectura le-ar putea agrava trauma și le-ar putea face să se întoarcă la acel gen de comporament”, susține Amy Bonomy, potrivit The Independent.

„Fifty Shades of Grey” încurajează consumul de alcool

Studiul a fost publicat în revista „Women’s Health” și este primul care analizează legătura dintre problemele de sănătate și un roman celebru, care ilustrează violența împotriva femeii.  Peste 650 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, au răspuns la întrebările specialiștilor. În urma sondajului, cercetătorii au stabilit că cele care au citit primul roman din trilogia scrisă de E. L. James aveau cu 25% mai multe șanse să aibă parteneri care au țipat la ele sau le-au înjurat, 34% erau predispuse să aibă iubiți care aveau tendința de a le urmări și peste 75% dintre ele au ținut diete sau nu au mâncat nimic mai mult de o zi.
Femeile care au citit toate cele trei romane aveau 65% mai multe șanse să abuzeze de alcool decât cele care nu au citit, iar două treimi dintre ele aveau cinci sau mai mulți parteneri sexuali în timpul vieții.
Romanele lui E. L. James s-au vândut în peste 100 de milioane de copii în întreaga lume, iar filmul „Fifty Shades of Grey” va apărea în luna februarie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter