Coronavirus: Cum ne protejăm de virusul ucigaș

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Miercuri, 11 martie 2020, 18:17

Numărul deceselor din întreaga lume provocate de noul coronavirus a depășit 2.700, în timp ce numărul persoanelor infectate a ajuns la 80.150.

COVID-19 face parte din familia coronavirusurilor, iar simptomele acestuia sunt asemănătoare oricăror infecții ale căilor respiratorii: tuse, dureri în gât, febră etc. Noul coronavirus are o perioadă de incubație de până la două săptămâni, iar infectarea poate avea loc chiar și înaintea apariției primelor simptome.

Coronavirusul se răspândește rapid, iar nivelul pericolului apariției lui în România este unul ridicat din cauza comunității mari de cetățeni chinezi prezenți la noi în țară, dar și a numărului mare de români aflați în zonele de risc, precum Italia.

Citește și Epidemia de coronavirus: Mii de animale, infectate în mod intenționat cu COVID-19

Transmiterea coronavirusului se face pe cale aeriană (prin vorbire, tuse sau strănut), prin contactul direct cu secrețiile respiratorii aflate pe suprafețele contaminate urmat de atingerea gurii, nasului sau a ochilor, dar și pe cale digestivă.

Pe lângă evitarea contactului direct cu persoanele bolnave și a călătoritului în zonele de risc, pentru a preveni infecția cu coronavirus trebuie aplicate aceleași măsuri de precauție ca în cazul gripelor comune.

Aceste măsuri de precauție, conform recomandărilor medicilor, sunt:

Spălarea și igineizarea corectă și frecventă a mâinilor

Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde. De asemenea, se pot folosi și soluțiile dezinfectante pentru mâini, pe bază de alcool.

Acoperirea gurii și a nasului dacă strănutați sau tușiți

În cazul strănutului sau a tusei, este obligatorie acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel de unică folosință. Dacă strănutați sau tușiți în palme, există riscul contaminării obiectelor sau a persoanelor din jur.

Citește și Coronavirus. Miturile de pe internet: ce este adevărat și ce nu

Evitarea automedicației

Antibioticele sunt eficiente doar în cazul luptei împotriva bacteriilor, nu și a virusurilor. De aceea, aceste medicamente nu vor avea niciun efect împotriva coronavirusului.

Aerisitul încăperilor și dezinfectarea suprafețelor de lucru, la locul de muncă

Menținerea curățeniei la biroul la care lucrați zilnic și igienizarea suprafețelor de lucru cu substanțe pe bază de clor, solvenți, etanol sau acid paracetic sunt esențiale pentru evitarea riscului infectării cu coronvirus. De asemenea, la fel de important este și aerisitul încăperilor în care stați zilnic. Dar și menținerea unei temperaturi de 18-22 de grade.

Vezi și: Simptome coronavirus – cum se manifesta si cum se transmite virusul 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter