Cele mai ciudate boli psihice din lume

De Erika Chivu, pe

Dacă te plângi de o banală gripă sau răceală, imaginează-ţi cum ar fi să ai o boală care te face să-ţi rozi degetele sau să crezi că eşti mort.

Sindromul Ierusalim – efectul Oraşului Sfânt

Această boală psihică apare la cei care vizitează Ierusalimul şi durează câteva săptămâni sau până când se termină călătoria. Persoane care au fost toată viaţa sănătoase din punct de vedere psihic devin psihotice atunci când ajung în Oraşul Sfânt, având obsesii sau halucinaţii religioase.

Autocanibalismul –  mutilarea propriului corp

Această boală genetica rară afectează atât fizicul, cât şi psihicul. Copiii afectaţi au un retard mental moderat şi un comportament violent, îndreptat inclusiv asupra propriei persoane. Ei îşi muşcă limba, buzele şi chiar ajung să-şi roadă degetele sau să-şi lovească capul de diferite obiecte. Pentru a-i proteja, medicii sunt nevoiţi să le scoată dinţii.

Sindromul Capgras – cei apropiati devin impostori

Sindromul Capgras este o boală pshihică care îi face pe cei afectaţi să creadă că apropiaţii lor sunt nişte impostori. Astfel, un bărbat poate crede că locul soţiei lui a fost luat de o femeie care arată exact la fel, dar nu este cea „originală”. Sindromul Capgras este asociat cu schizofrenia, demenţa, dar şi cu loviturile la cap.

Pica – pofta de var sau cenuşă

Cei care suferă de această boală au o poftă nestăpânită de produse care nu sunt comestibile – pământ, var, cretă, hârtie, lemn, săpun, cenuşă – sau de produse alimentare de bază – făină, cartofi cruzi, cocă etc. Boala este rară şi se întâlneşte mai ales la gravide, copii mici şi persoane cu probleme psihice.

Sindromul Alice în Ţara Minunilor – vedere distorsionată

Această boală ciudată este de natură neurologică. Ochii sunt sănătoşi, însă creierul interpretează greşit informaţiile primite de la el. Aşa se face că unele obiecte sau chiar părţi din propriul corp par mai mari sau mai mici, mai departe sau mai aproape decât sunt cu adevărat.

De exemplu, uitându-se în jos, bolnavul are impresia că pământul este foarte departe, ca şi cum el ar fi foarte înalt.  Sindromul Alice în Ţara Minunilor se poate declanşa din cauza unei migrene, unei tumori sau la cei care folosesc droguri psihoactive. Poate semnala şi începutul unei infecţii cu virusul Epstein Barr, virusul care provoacă boala sărutului, mononucleoza.

Sindromul Zombie – oameni care se cred morţi

Din motive pe care psihiatrii nu le cunosc încă, oamenii care suferă de această boală rară au impresia că le lipsesc anumite părţi ale corpului sau că sunt morţi. Ei au declarat chiar că simt miros de cadavru sau că simt viermi care le umblă pe piele. Crezându-se morţi şi văzând că pot să meargă, bolnavii deduc că sunt zombie şi deci că au devenit nemuritori.

În consecinţă se expun la tot felul de pericole sau renunţă la mâncare, convinşi că nu mai au nevoie de ea. Unii cred că nu mai au sânge în vene şi sunt dispuşi să-şi provoace răni grave pentru a demonstra asta. Din fericire, boala este atât de rară încât nu se cunosc nici măcar 10 cazuri în toată lumea.

Citeşte şi despre alte boli ciudate: vampiri şii vârcolacii care sunt printre noi, sarcina fantomă, progeria.

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter