Ce stii despre hrana modificata genetic?

De Corina Buhagiar, pe

In 1994, apare pe piata in Stalele Unite primul aliment modificat genetic. O rosie „altoita” cu gena unui peste, ca sa reziste la temperaturi mai scazute.

Cercetatorii semnalasera ca sobolanii folositi la testarea produsului prezentau niste leziuni la stomac, insa asta n-a oprit aprobarea lui. Din fericire, rosia nu rezista la transport si nu avea gust bun, asa ca a fost eliminata de pe piata.

Au urmat-o insa alte si alte plante modificate genetic, care fusesera „inventate” inca din anii 70. Abia in 2001 americanii au inceput sa inteleaga ce se intampla cu hrana lor. O femeie care a ajuns la spital in urma unei puternice reactii alergice a declansat scandalul. Cereau ca macar sa fie etichetate produsele care contin organisme GM (genetically modified), ca sa-si poata exercita dreptul de a alege si de a sti ce mananca.

Ce inseamna „modificat genetic”?

Exista trei metode prin care este introdusa o gena straina intr-o celula care, fara interventia umana, nu ar fi acceptat-o niciodata. Cine penetreaza peretele celular si invadeaza celula cu ADN-ul propriu? Virusii si bacteriile! Asa ca un virus este „imbogatit” cu gena dorita si lasat sa invadeze celula.

De exemplu, o bacterie care provoaca tumori la plante este combinata cu o bacterie din sol in mod natural rezistenta la Round up (insecticidul produs de Monsanto, despre care vei vedea mai multe in filmul de mai jos) si introdusa in celula plantei. Apoi insecticidul este stropit peste cultura. Orice altceva verde de pe camp va muri. Planta modificata genetic e singura care supravietuieste.

A doua metoda foloseste electricitatea pentru a se perfoara gauri mici in peretele celular, pe unde se introduce gena straina. Iar a treia este pistolul cu gene care „trage” cu particule de aur incarcate cu ADN-ul modificat. Oricare dintre aceste metode este invaziva, departe de o banala altoire.

Chiar daca ce obtii pe urma este, teoretic, tot porumb, bumbac, soia sau grau, nu trebuie sa fii un geniu ca sa realizezi ca… nu va mai fi la fel! Bacteriile, virusii, genele noi fac din planta respectiva un produs diferit, cu alte calitati. Insa cine raspunde pentru efectele secundare?

Superburuienile

Semnale de alarma au fost trase de catre diversi oameni de stiinta. Din pacate, universitatile si institutele de cercetare sunt subventionate tot de marile firme producatoare, asa ca e foarte usor sa le inchida gura.

Dr. Arpad Pusztai a facut un studiu care arata ca alimentarea sobolanilor cu cartofi GM le diminnueaza imunitatea si le stopeaza cresterea. La doua zile dupa ce si-a facut publice cercetarile, a fost suspendat din functie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter