Ce înseamnă un consult oftalmologic

De Libertatea pentru femei, pe

Pentru cei mai mulți dintre noi, o vizită la medicul oftalmolog constă în măsurarea dioptriilor și prescrierea ochelarilor potriviți. Or, consultația în sine presupune mult mai mult.
Regretatul Prof . Dr. Benone Cârstocea spunea că „ochiul e singurul loc unde se poate vedea sănătatea pe viu, fără biopsii sau alte manevre complicate. Și nu e boală reumatică, metabolică, neurologică, fără manifestări oftalmologice. Ochii sunt nu numai oglinda sufletului, ci și a sănătății”. Plecând de la aceste afirmații, putem trage concluzia că ceea ce noi considerăm a fi o banală vizită la medic poate scoate la iveală o serie întreagă de probleme, dacă acel control e efectuat cu profesionalism. De-acum, vei ști ce să aștepți și să pretinzi în schimbul banilor plătiți pentru o consultație oftalmologică.

Ochii „vorbesc”

Uneori, lăcrimează, fie la schimbările bruște de temperatură, fie la luminozitate puternică . Alteori, te „înțeapă”, ustură, ard, îți încețoșează sau dublează imaginile. Îi tratezi cu indiferență, găsind tot felul de pretexte, și ajungi la medic abia când purtarea permanentă a ochelarilor devine cea mai fericită dintre soluții. Iată de ce se impune ca, periodic, să-ți verifici văzul în cabinetul unui specialist. Și, cu atât mai mult, dacă faci parte din acele categorii profesionale care sunt nevoite să-și petreacă o mare parte a timpului în fața calculatorului, citind cărți sau manuscrise, la volanul unui autovehicul.

Ce se întâmplă în cabinet

Un examen oftalmologic corect și complet începe printr-un dialog medic-pacient, referitor la antecedente medicale și familiale sau boli cronice. Apoi, se efectuează examenul de acuitate vizuală, care constă în citirea unor cifre și litere de pe un panou luminos. În acest punct, se pot determina dioptriile și dacă este nevoie de prescrierea ochelarilor. Urmează expunerea la biomicroscop, pentru observarea părții din față a globului ocular, inclusiv a irisului, cristalinului și corneei. Un alt pas foarte important este măsurarea tensiunii oculare, cu precădere la persoanele trecute de 35 de ani.
Aceasta depistează glaucomul sau posibilitatea apariției acestei afecțiuni care poate duce la orbire. Oftalmoscopul este aparatul care poate determina eventuale afecțiuni la nivelul fundului de ochi, retinei, nervului optic. Un control nu durează mai mult de 30-45 de minute, e plăcut și nu ai parte de nicio durere. Când mergem la oftalmolog? „Este indicat ca, după vârsta de 1 an, copiii să fie duși la oftalmolog, chiar dacă există sau nu antecedente de afecțiuni oculare în familie. Adulții ar trebui ca, măcar o dată pe an, să-și verifice vederea la un specialist.”, spune dr. Claudia Moiceanu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter