Cauzele căderii părului: mituri şi adevăr

De Revista Unica, pe

Căderea părului poate avea o cauză medicală sau poate fi, pur şi simplu, o consecinţă a vârstei. Descoperă miturile şi adevărul despre cauzele pierderii părului.
Dintotdeauna, părul a fost considerat un simbol al tinereţii, puterii sau chiar al virilităţii. De fapt, întotdeauna s-a spus că un păr bogat poate fi cheia senzualităţii unei femei. De aceea, nu e deloc surprinzător că ideea pierderii lui poate fi un dezastru pentru persoana afectată. Până acum ceva timp, ştiam puţine lucruri despre căderea părului. Acest fenomen a dat naştere multor mituri. Mai jos, vom încerca să demitizăm aceste poveşti. Inspiră-te cu folos!

Mit: Femeile rar îşi pierd părul.

Realitate: Un procentaj de 30% dintre femei vor „experimenta“ căderea părului până la vârsta de 50 de ani. După ce îţi cad cam 20%-30 % din fire, îţi poţi da seama că e o problemă. Vestea bună e că, spre deosebire de bărbaţi, la care fenomenul se manifestă începând, în general, de pe frunte sau din creştet, femeilor nu le cade părul numai dintr-un anumit loc, ci mai degrabă li se răreşte pe toată suprafaţa scalpului. Partea bună e că acest lucru se întâmplă în ani de zile, nu te vei trezi într-o zi fără păr!

Mit: Periajul stimulează creşterea părului.

Realitate: Ideea că pieptănatul de multe ori pe zi ar avea o influenţă pozitivă este doar o fantezie. De fapt, dacă foloseşti excesiv o perie cu perii din plastic, poţi sfârşi făcându-i rău. Mitul a pornit de la faptul că una dintre cauzele pierderii părului este circulaţia deficitară a sân-gelui, iar periajul sau masajul scalpului ar avea efecte miraculoase asupra acesteia. Adevărul este următorul: cu sau fără păr, nu există nicio diferenţă majoră în privinţa circulaţiei sângelui la nivelul scalpului. De aceea, medicii nu recomandă aplicarea tratamentelor prin masaj.

Mit: Spălatul des pe cap favorizează căderea părului.

Realitate: Acesta este cel mai comun mit. Multe femei îşi spală părul mai rar dacă observă o lipsă de rezistenţă a acestuia. De fapt, asta face căderea părului şi mai evidentă. Dacă-ţi speli părul o dată pe săptămână, pierzi până la 600 de fire acumulate deodată. Dacă-l speli o dată la trei zile, vei pierde mai puţine de fiecare dată. De asemenea, îndepărtarea acestor fire moarte  cât mai des cu putinţă va stimula regenerarea.

Mit: Părul cade după ce ai născut.

Realitate: În perioada sarcinii, părul câştigă în desime şi strălucire, deoarece metabolismul funcţionează la capacitatea maximă şi produce un surplus de vitamine, necesar pentru a hrăni bebeluşul. Însă, după naştere, metabolismul îşi încetineşte activitatea, şi, drept urmare, în această perioadă părul începe să-şi urmeze ciclul normal. Alăptatul estompează din şocul postpartum şi face căderea părului mai puţin evidentă.

Mit: Părul vopsit este mai predispus să se deterioreze şi să cadă.

Realitate: Coloratul, permanentul sau îndreptatul părului e în regulă atât timp cât nu implică nicio durere, pentru că aceasta este indicatorul distrugerii foliculului de păr. Extensiile pot cauza o deteriorare permanentă a foliculului, care poate avea ca rezultat un păr subţiat. Când există stres asupra folicului, se întâmplă două lucruri: bariera care previne accesul bacteriilor spre folicul se rupe, ceea ce cauzează inflamaţii, iar foliculul este smuls sau deteriorat iremediabil. O astfel de traumă poate duce fie la încetarea creşterii părului, fie poate afecta textura sau grosimea firului.

Mit: Părul căzut nu mai creşte la loc.

Realitate: Părul poate creşte din nou, dar asta depinde de cauzele căderii. Deci nu te speria, dacă este vorba de o perioadă stre-santă, operaţii estetice, infecţii, alimentaţiedezechilibrată sau o dietă strictă. Oricum, cu cât problema este tratată mai rapid, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari.

Mit: Pentru un păr rezistent trebuie să consumi multe proteine.

Realitate: Cu toate că este făcut în primul rând din proteine, pentru a fi sănătos şi a căpăta strălucire şi o textură rezistentă, părul are nevoie de un raport echilibrat de proteine, lipide, carbohidraţi
(zaharuri), vitamine şi minerale, la fel ca şi restul corpului nostru.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter