Care sunt implicațiile psihologice ale unui avort?

De Monica Cismaru, pe
România are cea mai ridicată rată de avort din Europa, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene, o statistică cel puțin îngrijorătoare. Majoritatea femeilor care recurg la această măsură nu-i cunosc pe deplin implicațiile psihologice. De aceea, noi am stat de vorbă cu psihologul clinician Andra Zaharia despre ce presupune, din punct de vedere emoțional, un avort.  

 

Avortul a fost și va rămâne subiectul multor controverse. Însă indiferent că este considerat a fi o decizie personală a fiecaruia dintre noi sau nu, dincolo de aspectele sociale, religioase sau filosofice, decizia de întrerupere a unei sarcini implică, pe lângă aspectele fizice, o serie de consecințe psihologice și emoționale. Motivele pentru care o femeie decide să facă un avort pot fi multiple și diferă de la persoană la persoană, de la situație la situație.

Psiholog Andra Zaharia unica.ro

Andra Zaharia, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ în formare

De exemplu, avortul poate reprezenta o decizie luată în urma unei recomandări medicale, situație în care vom întâlni sentimente precum cele de pierdere, doliu, durere, furie, vinovăție.

Sau poate fi o decizie luată în urma unei sarcini apărute într-un moment nepotrivit sau când partenerul refuză acceptarea sarcinii. În astfel de situații, pe lângă sentimentele enumerate mai sus, putem întâlni și  sentimente precum rușinea, regretul, remușcarea, dezamăgirea, frica, nesiguranța, teama sau neîncrederea în ceea ce privește viitorul.

Însă fie că avortul s-a produs ca urmare a propriei decizii, fie că a fost determinat de împrejurări nefavorabile, în multe dintre cazuri se instalează sindromul post-avort, sindrom cauzat de incapacitatea femeii de a-și exprima gândurile și sentimentele față de pierderea suferită. Astfel că, despre oricare dintre situații am discuta, putem observa că impactul psihologic al unui avort este foarte mare, traumatizant. Și deseori se întâmplă ca femeia să nu-și poată regăsi echilibrul interior pentru a integra și pentru a depăși momentul. Depresia, anxietatea, tulburările psihosmatice, tulburările de somn, tulburările de dispoziție, tulburările de comportament sau de dinamică sexuală sunt cel mai întâlnite simptome retrăite după avort, de aceea atunci când aceste trăiri sunt persistente, se recomandă solicitarea unui ajutor psihologic de specialitate pentru a trece mai ușor peste evenimentul trăit.

Efectele unei întreruperi de sarcină nu au impact doar asupra femeii care ia această decizie, ci și asupra partenerului său de cuplu. Pentru că sentimentele de vină împreună cu fricile, furiile și nesiguranța instalate pot genera conflicte în relația de cuplu.  În aceste momente sensibile și cu puternică încărcătură emoțională este deosebit de important ca partenerul să fie suportiv, să-și ajute partenera să-și exprime sentimentele și trăirile și, de ce nu, să-i dea acesteia acces la propriile sale emoții. Exteriorizarea și comunicarea emoțiilor vor constitui o resursă vindecătoare pentru relația de cuplu, iar momentul poate fi mai ușor depășit în doi.

În caz contrar, refularea emoțiilor va amplifica conflictele și va conduce către fisurarea sau chiar destrămarea cuplului. În astfel de situații, apelarea la ajutorul unui psihoterapeut de cuplu poate fi o resursă de a readuce echilibrul sau chiar de a salva relația de cuplu.

Decizia de a face un avort poate avea efecte și în plan religios. Persoanele credincioase sau care au un cod moral foarte bine conturat pot interioriza această decizie ca pe o încălcare a normelor, valorilor și principiilor personale, fapt care poate conduce către un conflict interior. Aceste conflicte interioare pot accentua sentimentele de furie, frică, rușine și vinovăție, conducând iarăși către stări intense de suferință psihică și emoțională.

Componenta socio-culturală joacă și ea un rol important în această situație, deoarece societatea românească încă dezbate „dreptul” și „moralitatea” de a întrerupe o sarcină, chiar dacă acest act medical este legal la noi în țară. Fiind expusă riscului de a fi „judecată” sau „etichetată” în urma unei astfel de decizii, femeia alege de cele mai multe ori să nu vorbească despre asta, fapt care conduce către o presiune psihică și emoțională foarte de mare. În funcție de impactul „etichetei” pe care societatea o imprimă într-un mod direct sau indirect și de intensitatea cu care aceasta este resimțită și interiorizată, recuperarea post avort poate avea o durată diferită, uneori fiind vorba de câteva săptămâni, alteori de câteva luni, 1 an sau chiar mai mult.

Pentru a nu se ajunge în situațiile descrise mai sus, ar fi ideal ca înainte de a lua orice decizie, femeia să poată primi consiliere psihologică de suport. Rolul acestei intervenții este de a ajuta femeia să privească și să vadă dincolo de suprafața lucrurilor, să-și descopere și să-și exteriorizeze trairile, gândurile și sentimentele legate de situația în care se află, să-și rezolve conflictele și să poată lua o decizie într-un mod responsabil și asumat. (Andra Zaharia, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ în formare, andrazaharia.weebly.com)

Citește și –  Șapte lucruri neștiute despre avort. Vei rămâne mască

Citește și – Vedete care au făcut avort

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter