Camelia Șucu face detox echilibrat: “Detoxul nu trebuie făcut cu obiectivul de a slăbi.”

De Revista Unica, pe
Absolventă de medicină și om de afaceri de succes, Camelia Șucu declară că nu înțelege vocile celor care contestă dietele detox. După ce a a testat proceduri și cure detox în patru-cinci țări, ea declară că efectele sunt palpabile, vizibile, și nu pot fi ignorate. Iată experiențele și recomandările Cameliei, care promovează un detox echilibrat, relatate de ea însăși.

Primul meu contact cu un centru detox a fost la Merano, unde exista detox bazat pe mâncare solidă. Era și atunci, este și acum foarte ocupat în orice perioadă a anului. Îmi amintesc și experiența din Spania, la un centru spa&detox, unde împachetările cu alge proaspete, tratamentele și terapiile m-au încântat atât de tare încât mă trezeam la șase ca să pot să alerg pe malul mării, apoi să-mi fac terapiile cu religiozitate, să nu ratez niciuna.

Citește și: Andreea Marin despre detox: „Am slăbit, mi-am resetat corpul.”

Am avut de-a lungul timpului experiențe la centre de detox din Turcia, Thailanda, Spania, Anglia, bazate pe detox de lichide, în urma cărora m-am simțit extraordinar: revigorată, plină de energie, odihnită, cu pielea pe întreg corpul renăscută. Dincolo de îmbunătățirile fizice evidente, uneori uimitoare, simțeam că, după perioada de detox, pot să gândesc mai limpede, mai rapid și că sunt mai creativă.

După detox, te simți mai energic, iar pielea strălucește

Ca medic de formație și ca femeie care a încercat și practicat ceea ce predică, eu cred foarte mult în beneficiile unei cure de detox, după perioade prelungite de stres sau alimentație nu tocmai în regulă. Evident că sunt adepta unei alimentații sănătoase, cât mai enzimatice posibil, zilnic, ca stil de viață. Însă atunci când nu este posibil să ne hrănim așa cum ar trebui în fiecare zi, detoxifierea, adică repaosul binemeritat pe care-l dăm unui organism obosit să proceseze și să lupte singur cu toxinele din ceea ce respirăm sau ingerăm, este mai mult decât binevenită. Cred că aceste perioade scurte, de 5, 7 sau 10 zile, fac bine organismului, care se vitaminizează, se relaxează și începe să elimine mai ușor și poate în cantitate mai mare toxinele. Pur și simplu te simți mai ușor, mai energic, pielea strălucește. Efectele sunt palpabile, vizibile, nu pot fi ignorate.

Detoxul nu trebuie făcut cu obiectivul de a slăbi

Sunt voci recente care contestă efectele unei diete detox și nu înțeleg de ce o fac. Este posibil să o facă în contextul în care exista oameni care își agață de un detox făcut drastic o dată pe an toate șansele de a slăbi accelerat. Asta e, într-adevăr, o greșeală. Detoxul trebuie făcut relaxat, treptat, din când în când și, la început, pe perioade scurte, pornind de la solid la lichid (de aceea și există programe de începători și de avansați). Nu oricui i se potrivește orice formă de detox, detoxul nu trebuie practicat haotic și, mai ales, nu cu obiectivul de a slăbi. Pierderea în greutate e o consecință, nu un obiectiv în sine. Obiectivul este odihna sistemului digestiv și absorbția mai ușoară de nutrienți de calitate.

Ce este detoxifierea, cine are nevoie de ea și cum se face corect

Detoxul, în concluzie, nu trebuie să fie un “shot” ocazional, practicat cu disperare sau, mai rău, cu sentimentul frustrării, ci o disciplină de viață, prin care conștientizăm că organismul nostru are nevoie de repaus digestiv așa cum avem nevoie de somn. Curele regulate de detox sunt ajutorul pe care fiecare ar trebui să-l dea propriului organism, care știe să lupte singur de obicei, dar care ajunge să fie copleșit: de poluare, de stres, de alimentele proaste (cele pe care deliberat le alegem pline de porcării, dar și cele despre care nu știm ce conțin, din cauza laxității legislației care reglementează comercializarea de alimente).

Nu găsesc oportune luările de poziție care descurajează detoxifierea

Într-o țară destul de puțin educată (la nivel de mase, mă refer) în ceea ce privește nutriția de calitate, personal nu găsesc oportune luările de poziție care descurajează detoxifierea. Sunt însă de acord cu a educa oamenii despre cum anume trebuie ținute aceste diete și ce e corect să așteptăm de la ele.

Citește și: Dr nutriționist Corina Zugravu „Pe alocuri, detoxul poate fi nociv.”

Cura de detox în care eu cred este cea pe care am și creat-o în programul Iconic Health: cure de 3, 5 sau 10 zile, cu meniu complet, alcătuit din 6 mese – 4 sucuri de fructe și legume, o salată și o supă în fiecare zi – cu ingrediente controlate, pentru un aport echilibrat de nutrienți. Recomand asocierea curei de detox cu cel puțin o ședință de hidrocolonoterapie, care se face în câteva clinici la noi. Fără o astfel de terapie complementară, detoxul aproape că nu e complet. În timpul unei cure de detox, activitatea intelectuală nu este deloc afectată; doar exercițiile fizice solicitante nu sunt deloc recomandate (detoxul și trasul de fiare la sală, de exemplu, nu sunt o asociere bună).

Oamenii reacționează diferit la o cură detox

Oamenii, mai ales dacă o fac pentru prima oară, pot reacționa foarte diferit la o cură detox: unii se pot simți ușor obosiți în primele zile, alții, dimpotrivă, energizați; unii au nevoie de suplimente – pe care, în programul Iconic Detox le-am prevăzut – alții, dimpotrivă, se simt sătui și plini de poftă de viață, în schimb. Oricum, tuturor o cură de detox le aduce energie, performanță crescută, pierdere în greutate, fluidizare a circulației centrale și periferice, îmbunătățire a aspectului pielii, tonifiere, strălucire, într-un cuvânt un reboot la „hard”. Toate acestea în condițiile în care nu e deloc obligatoriu ca meniul să fie anost.

Foto: Alex Gâlmeanu

Te-ar putea interesa și:

Ileana Badiu: „Merg la detox de șapte ani, mă simt bine, am analizele de sânge bune și greutatea constantă.”

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter