Ce boli poţi să iei de la toaletă şi cum te protejezi

De Erika Chivu, pe

Toate suprafeţele dintr-o toaletă publică sunt contaminate cu bacterii. Totuşi, dacă ai o imunitate normală şi respecţi câteva reguli de igienă nu ar trebui să ai probleme.

Ce bacterii se găsesc în toaletele publice

Te speli pe mâini după ce foloseşti toaleta, dar apoi atingi clanţa uşii, robinetul, dispenserul de hărtie, locuri pline de bacterii după cum arată un studiu recent din SUA. Şi dacă la ei sunt toaletele atât de murdare, ce să mai spunem de ale noastre.

S-au luat probe din toalete aflate în avioane, mall-uri, spitale, clădiri de birouri, restaurante, iar în ele s-au găsit microorganisme care pot provoca o mulţime de boli, de la furuncule până la diaree: E. coli, stafilococi, enterococi, virusul răcelii şi chiar virusul hepatitei A.

Care e riscul de îmbolnăvire

Toate acestea sunt de ajuns pentru a speria pe oricine, însă nu e cazul să devenim paranoici, susţin medicii citaţi de Web MD.

Scaunul de toaletă nu este un pericol public, aşa cum am crede. De fapt, se întâmplă rar ca cineva să ia o boală prin intermediul lui pentru că multe bacterii şi virusuri nu trăiesc mult pe suprafaţa rece şi uscată. În plus, patogenii nu pot traversa bariera pielii, ci intră în corp doar printr-o rană sau prin mucoase. Ca să te îmbolnăveşti ar trebui să ai o rană undeva sau sa atingi scaunul de toaletă cu mucoasa genitală, ceea ce nu prea se îmtâmplă.

O problemă reală, în schimb, sunt acei germeni din materiile fecale care, după ce se trage apa, sunt aruncaţi în aer şi pot fi inhalaţi odată cu stropii microscopici de apă.

Cum te aperi de boli

Prima şi cea mai importantă apărare este sistemul tău imunitar. Nu trăim într-o lume sterilă şi în fiecare secundă suntem expuşi patogenilor, dar majoritatea sunt ucişi imediat de sistemul imunitar.

Al doilea lucru foarte important este să te speli pe mâini după ce foloseşti toaleta. Pare „la mintea cocoşilor”, dar adevărul este că foarte mulţi oamenii nu o fac sau nu o fac cum trebuie, iar mâinile noastre sunt cele care ne îmbolnăvesc de obicei pentru că după ce am atins suprafeţele murdare ne atingem nasul, gura sau ochii. Ai grijă să-ţi speli mâinile cu mult săpun, frecându-le bine între ele. În lipsa săpunului, foloseşte un gel antibacterian.

De asemenea, îţi micşorezi riscul de îmbolnăvire dacă părăseşti cabina de toaletă imediat ce ai tras apa ca să nu inhalezi aerosolii contaminaţi şi dacă evişi să nu lucrurile din baie.

Ce spun cititoarele unica.ro

„De multe ori mi s-a întâmplat să mă trezesc cu câte o «năzdrăvenie» de prin toaletele publice. Cred că cel mai îngrozitor lucru care mi s-a întâmplat a fost o infecţie la ochi, luată de pe clanţă (conform doctorului)”, povesteşte Verenadoll

Iar Incognito ne dă câteva sfaturi: „Dacă mă aşez pe colac, pun hârtie igienică pe el să evit contactul direct cu pielea corpului. După ce mă clătesc de săpun nu mai pun direct mâna pe robinet să îl închid. O fac cu cotul sau cu un serveţel de hârtie. Când părăsesc baia nu ating uşa direct cu mâna, ci prin intermediul unui şerveţel.”

„Dar dacă stăm să ne gândim… Oare e mai murdară clanţa toaletei decât o bară din aia din metrou? Eu nu cred. Şi pe alea punem mâinile mereu. La noi e vorba mai mult de scârbă cred eu. Cel puţin la mine. E o idee aşa… dacă-i WC atunci înseamnă că e murdar”, crede Viviane.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter