10 boli mai periculoase decât gripa porcină

De Erika Chivu, pe

Deşi a fost catalogată drept pandemie şi a stârnit atâta panică, gripa porcină nu este nici pe departe la fel de mortală ca alte boli care au făcut ravagii de-a lungul istoriei. Iată care sunt…
… cele mai periculoase boli infecţioase pe care le-a cunoscut omenirea.

1. Variola

Deşi vaccinul pentru variolă a rămas obligatoriu în multe ţări, nu s-au mai înregistrat cazuri, probabil tocmai datorită vaccinarii în masă care a împiedicat transmiterea afecţiunii. Totuşi, până în anii ’70 când a fost complet eradicată, variola a ucis zeci de milioane de oameni.

Indienii americani şi populaţiile din America Centrală au fost decimate după ce europenii au ajuns în Lumea Nouă aducând cu ei şi virusul variolei. Se pare că aztecii şi incaşii au fost şi ei grav afectaţi, iar în Europa, boala a omorât 60 de milioane de persoane numai în secolul XVIII.

Variola se manifestă, printre altele, prin „băşici” pline cu puroi care apar pe tot corpul.


2. Malaria

Se estimează că la fiecare 30 de secunde un om moare de malarie. Deşi afectează, în general, doar zonele tropiale, malaria rămâne una din cele devastatoare pandemii. Între unul şi trei milioane de persoane mor, în fiecare an, de malarie. Boala este provocată de un parazit care se transmite prin intermediul unei specii de ţânţar. Se crede că epidemia de malarie a fost unul din factorii care au dus la căderea imperiului Roman.

Simptomele malariei sunt asemănătoare cu ale gripei: febră, dureri de cap, stare de slăbiciune, dar şi greaţă şi vărsături.

3. Tifosul

Pentru că se transmite prin intermediul păduchilor, tifosul afectează populaţiile care trăiesc în condiţii neigienice. Astăzi epidemiile se declanşează în zone afectate de dezastre naturale, iar în trecut erau afectaţi soldaţii de pe front. Poate cea mai faimoasă este epidemia care a ucis soldaţii lui Napoleon în cursul invaziei din Rusia.  Astăzi tifosul se poate trata cu antibiotice şi există şi vaccin.

Şi această boală se manifestă asemănător cu gripa, adică prin febră cu frisoane, dureri de cap, articulare şi musculare, tuse, sensibilitate la lumină.

4. Holera

Una din cele mai grave boli din istoria omenirii, holera a ucis zeci de milioane de oameni între 1800 şi 1960. Bacteria, care provoacă o gastroenterită severă, se transmite prin apa şi mâncarea contaminată, iar formele grave pot omorâ un om în numai câteva ore. Astăzi, boala se poate trata cu antibiotice şi săruri de rehidratare. Chiar şi aşa în ţările sărace încă mai sunt oameni care mor de holeră.

Cel mai evident simptom este diareea gravă care duce la o deshidratare rapidă a organismului.

5. Gripa spaniolă


Una din cele mai mari pandemii din istorie, gripa spaniolă a venit imediat după primul război mondial, când comunităţile erau şi aşa suferinde. Deşi, din cauza războiului, nu există date foarte sigure, se estimează că 100 de milioane de oameni au murit de gripă spaniolă, provocată de o tulpină a virusului H1N1.

6. Ciuma bubonică

Au existat mai multe pandemii, dar se pare că cea mai gravă a fost cea din Evul mediu, numită Moartea Neagră, care a ucis aproape jumătate din populaţia Europei. Ciuma este o infecţie bacteriană transmisă prin intermediul păduchilor. Se estimează că 70% dintre persoanele infectate îşi pierdeau viaţa în numai câteva zile. Boala nu a fost complet eradicată, dar, astăzi, cazurile sunt foarte rare şi izolate, iar antibioticele vindecă majoritatea cazurilor.

Ciuma bubonică se manifesta prin febră, frisoane, dureri musculare însoţite de umflarea nodulilor limfatici care încep să sângereze şi se necrozează (mor celulele).
 
7. Ebola

Ebola, sau febra hemoragică a „atacat” pentru prima dată în anii ’70, în Congo. Virusul afectează capacitatea de coagulare a sângelui, dar şi pereţii vaselor sanguine, iar bolnavii mor de şoc hipovolemic, adică pierd prea mult sânge deodată. Deşi cazurile sunt rare, virusul este foarte periculos şi nu există tratament sau vaccin. Până la 90% din cei infectaţi nu supravieţuiesc.

Boala se manifestă prin sângerări pe nas, urechi, gură, rect şi o erupţie cutanată hemoragică. 

8. Lepra

Este o boală infecţioasă cronică ce afectează pielea, nervii, membrele şi ochii. Omenirea se luptă cu ea de mii de ani şi mai există şi astăzi epidemii, mai ales în Asia, Africa şi America de Sud. Cea mai afectată este India, urmată de Brazilia. În ultimii 20 de ani, peste 15 milioane de oameni au fost vindecaţi de lepră dar câteva milioane au rămas cu handicap permanent.

Printre simptomele leprei se numără slăbiciunea musculară, amorţeala membrelor, leziuni cutanate care nu se vindecă. În jurul lor, pielea pare să fie amorţită.

9. Antrax

Deşi există un vaccin, iar unele forme sunt tratabile prin antibiotice, antraxul este încă o boală mortală. Bacteria vinovată produce spori ce trăiesc în mediul extern chiar şi zeci de ani. Dacă îi inhalezi sau mănânci alimente contaminate, de exemplu carnea unui animal care a inhalat sporii, bacteria pătrunde în corp şi produce două toxine puternice. Antraxul se poate produce în laborator şi este cunoscut drept armă biologică.

Printre alte simptome, antraxul poate fi recunoscut datorită leziunilor cutanate care se transformă În „băşici”, apoi în ţesut necrozat.

10. HIV/SIDA

Deşi nu se transmite decât prin cotactul cu sângele celui infectat, HIV a făcut şi încă mai face numeroase victime. În Statele Unite, SIDA a fost ridicată la rangul de epidemie. Din păcate, nu există încă un vaccin, dar, astăzi, persoanele seropozitive pot duce o viaţă îndelungată şi normală datorită tratamentului antiretroviral.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter