Cele trei boli pe care femeile riscă să le dezvolte după vârsta de 45 ani

De Oana Savin, pe
Un studiu realizat de curând în Olanda estimează că o femeie din două și un bărbat din trei riscă să dezvolte o afecțiune neurologică: accident vascular cerebral, demență sau Parkinson, după vârsta de 45 de ani. Acestea sunt cele trei boli care amenință femeile.

Studiul, publicat în Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatri, se bazează pe observațiile științifice realizate pe 12.102 persoane cu vârste de peste 45 de ani, din anuul 1990 până la deces sau până la 1 ianuarie 2016.

În cei 26 de ani de monitorizări, dintre cele 5.291 de decese survenite, 1.489 subiecți au dezvoltat demență, în cea mai mare parte Alzheimer, 1.285 au suferit AVC și 263 au fost diagnosticați cu Parkinson.

Citește și: Deficitul caloric este obligatoriu pentru a slabi

Potrivit cercetătorilor, riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, dar diferă în mod semnificativ în funcție de sex.

Așadar, una din două femei de 45 de ani riscă să dezvolte una dintre cele trei boli, în comparație cu unul din trei bărbați.

De asemenea, femeile au o predispoziție mult mai mare de a dezvolta demență în comparație cu bărbații, în timp ce aceștia riscă să sufere accidente vasculare cerebrale mai precoce în comparație cu femeile.

Conform rezultatelor cercetării, o femeie prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta atât demență cât și AVC.

Potrivit autorilor, acest studiu are unele limitări deoarece a fost efectuat pe un segment de populație de origine europeană – Olanda – a cărei speranță de viață este ridicată 83.5 ani pentru femei și 81.7 ani pentru bărbați.

Citește și: Dacă răspunzi cu DA înseamnă că trebuie să mergi urgent la dentist

Persoanele diagnosticate cu una dintre cele trei boli în perioada 1990 – 2016 au prezentat un risc mai mare de hipertensiune arterială, tulburare de ritm cardiac (fibrilaţie atrială), colesterol mărit şi diabet de tip 2 (cel mai frecvent), a constatat studiul.

Totodată, cercetătorii au precizat că măsurile de prevenție, care ar permite amânarea cu câțiva ani a apariției bolilor neurologice, ar putea reduce riscul cu 20% până la 50%.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter