Birourile open space, un pericol pentru sănătate

De Erika Chivu, pe

Birourile open space sunt un pericol pentru sănătatea angajaţilor, care sunt supuşi unui stres sporit şi mai expuşi bolilor infecţioase. Conform cercetătorilor australieni…
… de la universitatea Queensland, clădirile moderne, cu birouri open space au influenţat în rău productivitatea muncii şi sănătatea angajaţilor. Oamenii de ştiinţă au analizat toate studiile care s-au făcut vreodată despre munca în birourile open space şi felul cum aceasta îi afectează pe angajaţi.

Astfel s-a descoperit că cei care lucreaza în birouri mari au o sănătate mai slabă decât cei care lucrează într-un spaţiu restrâns.

În 90% dintre cercetările analizate s-a descoperit că birourile de acest tip au un efect negativ asupra sănătăţii noastre, provocând un nivel crescut al stresului, hipertensiune arterială şi conflicte între colegi.

Zgomotul mare care se produce într-un astfel de birou te face să-ţi pierzi concentrarea, astfel încât productivitatea muncii scade. Mai mult, ai tot timpul un sentiment de nesiguranţă pentru că toţi aud ce vorbeşti la telefon sau văd ce faci la caculator, deci nu există niciun pic de intimitate.

Când petreci cel puţin opt ore pe zi atât de aproape de colegi apar, inevitabil, conflicte. Numai faptul că celui de lângă tine îi sună telefonul, iar el nu răspunde din prima poate declanşa un conflict deschis sau o duşmănie ascunsă, ambele la fel de stresante.

Birourile open space contribuie şi la creşterea tensiunii arteriale, dar şi la răspândirea bolilor infecţioase. De exemplu, ai mai multe şanse să iei o răceala dacă lucrezi într-o încăpere cu alti 30 de oameni decât dacă ai numai cinci colegi de birou.  

Cercetătorii australieni spun că marile companii ar trebui să regândeasca design-ul interior al clădirilor lor, aşa încât angajaţii să lucreze în birouri mai mici, mai intime, care sunt mai puţin periculoase pentru sănătate. Ei mai adaugă că birourile open space îi costă cu 20% mai puţin pe cei care construiesc clădirile.

Dar pe termen lung, birourile mici ar putea fi mai profitabile şi pentru companii, care vor avea un absenteism scăzut, angajaţi mai relaxati şi mai veseli şi o productivitate mai mare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter