Animalele de casă şi beneficiile lor psihologice pentru stăpâni

De Revista Unica, pe

Comparativ cu medicamentele din flacoane, animăluţele de casă au (dez)avantajul de a fi pufoase şi sunt aproape la fel de eficiente ca şi terapia.
Dacă nu te-ai gândit niciodată până acum, află că un animal de casă poate avea un efect extrem de benefic pentru persoanele singure. Aşa că nu e doar un mit faptul că animalele de companie aduc beneficii psihologice stăpânilor. „A avea încă un suflet în casă“ e doar cel mai de suprafaţă indiciu.
Cercetările spun că simpla prezenţă a animalelor de casă face bine stăpânilor.
Beneficiile din studii enumeră de la o stare generală de bine până la risc mai scăzut de atac de cord şi nivelul trigliceridelor şi al colesterolului. Câteodată, animalul de companie poate fi un catalizator al problemelor pe care le ai, pentru că reuşeşti să te detaşezi şi să primeşti, dar şi să oferi afecţiune. Pentru oamenii care nu au grijă decât de ei sau cărora nu le-ar strica un pic de program şi de organizare în viaţă, e bine de ştiut că un animăluţ de casă îţi ocupă timpul şi îţi reglează rutina zilnică, programul. Depinde de tine cât timp ai la dispoziţie.
Îngrijirea pisicii îţi solicită un timp mediu. Animale independente, pisicile se îngrijesc mai mult singure, nu îţi cerşesc afecţiunea şi îşi fac „jucării“ din orice.  Dar cum rămâne cu acele credinţe conform cărora pisicile sunt considerate „egoiste“ şi „răutăcioase“? Conform ultimelor studii, pisicile sunt mai degrabă responsabile cu eliminarea şi uşurarea emoţiilor şi stărilor negative decât cu producerea de stări pozitive. Aşa că nu te aştepta ca pisica să te aducă aproape de Nirvana, dar consideră că te ajută să obţii mai uşor starea de relaxare.
Deţinătorii de pisici susţin că ele nu îţi solicită permanent atenţia, dar că îţi reamintesc faptul că nu doar problemele tale contează. Faptul că uneori trebuie să vii în întâmpinarea dorinţelor şi nevoilor pisicii tale te face să gândeşti şi din altă perspectivă. Dacă vrei să mergi şi mai departe, pisicuţa te poate pregăti, fie şi parţial, pentru un copil; dacă nu, bucură-te de simplul fapt de a găsi acasă pe cineva care nu îşi aruncă şosetele cât colo. Şi care te poate reancora în realitate când visezi la cizmele de piele întoarsă ale motanului încălţat.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter