9 analize medicale pentru sănătatea ta

De Unica.ro, pe

Îţi doreşti să ai parte de o sănătate de fier? Programează-te anual la doctor pentru a-ţi face un set complet de analize. Iar dacă nu ştii cu ce să începi…
… află în continuare care sunt principalele teste medicale recomandate de către medici!

Chiar dacă tu crezi că starea ta de sănătate este bună, pentru a evita neplăceri cauzate de apariţia unei boli pe neaşteptate, ar fi indicat să mergi periodic la o serie de controale medicale de rutină.

1. Analiza sângelui

Aceasta este prima pe lista testelor medicale de rutină. Prin intermediul ei se măsoară cantitatea de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cloruri, dioxid de carbon, glucoză şi creatinină din organism. Recoltarea sângelui e recomandată pe stomacul gol.

2. Măsurarea tensiunii

Deşi pare a fi o analiză banală, măsurarea tensiunii este foarte importantă. Printr-o astfel de investigaţie se măsoară presiunea pe care o generează inima când pompează sânge prin artere şi atunci când se află în repaus. Analiza este necesară pentru a depista dacă suferi sau nu de hipertensiune.

3. Testul Babeş-Papanicolau

Aceasta constă în prelevarea de celule de la nivelul mucoasei colului, în scopul obţinerii de informaţii în legătură cu modificarea sau nu a acestora. Pentru a elimina riscul apariţiei cancerului de col uterin, testul Papanicolau este indicat să fie făcut o dată pe an din momentul în care ţi-ai început viaţa sexuală.

4. Mamografia

După ce ai împlinit 40 de ani este indicat să îţi faci o mamografie în fiecare an. În cazul în care există în familie cazuri de cancer la sân,
atunci este bine să începi, mai devreme. Mamografia este un tip special de examinare radiologică a sânului care poate evidenţia tumorile prea mici pentru a putea fi palpate. Este cea mai bună metodă de detectare a cancerul de sân precoce.

5. Electrocardiograma

Electrocardiograma sau pe scurt EKG este necesară pentru a depista mărirea de volum a inimii, semne ale unui flux sanguin insuficient, semne ale unor leziuni ale inimii (infarct),  probleme ale ritmului cardiac, modificări ale activităţii electrice determinate de un dezechilibru electrolitic.

6. Analiza oftalmologică

Aceasta constă, în funcţie de pacient, în: analiza acuităţii vizuale, verificarea computerizată a refracţiei, măsurarea presiunii oculare, examinarea fundului de ochi. Medicul oftalmolog poate cere şi efectuarea altor analize. Dacă ai deja dioptrii, mergi la control o dată la 6 luni pentru a verifica eventualele modificări.

7. Testul osteoporozei

Densitometria osoasă este analiza care permite anticiparea riscului de osteoporoză, constând în efectuarea unei radiografii cu raze X de slabă intensitate la nivelul coloanei vertebrale sau al şoldului. Pentru depistarea precoce a osteoporozei, fă-ţi testul în primii doi ani de la apariţia menopauzei.

8. Colonoscopia

Aceasta este necesară pentru a observa formaţiunile benigne de pe colon, care pot duce la apariţia cancerului.  Nu toate femeile trebuie să-şi facă acest examen, doar cele trecute de 50 de ani şi cele care au mai avut în familie cazuri asemănătoare.

9. Testul dermatologic

Dacă ai în familie un istoric cu boli de piele, este indicat să îţi faci anual un test dermatologic. În caz de aluniţe atipice sau dacă ai mai mult de 50 de aluniţe pe corp, fă-ţi testul o dată la 2 ani.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter