Alimentaţia, vinovată pentru epidemia de obezitate

De Erika Chivu, pe

Sedentarismul este adesea amintit ca una din cauzele principale ale obezităţii. De fapt, spune un studiu recent, adevăratul vinovat este alimentaţia greşită, nu lipsa de mişcare.

Specialiştii de la OMS atrag atenţia că nu suntem mai sedentari decât erau părinţii noştri, acum 30 de ani, deci numărul tot mai mare al cazurilor de obezitate nu poate fi pus pe seama lipsei de mişcare.

În schimb, ei dau vina pe alimentaţia greşită, aproape în totalitate vinovată pentru epidemia de obezitate ce a cuprins ţările dezvoltate. Cercetătorii OMS au calculat ce greutate ar trebui să aibă adulţii de astăzi având în vedere alimentaţia bogată în calorii şi au comparat rezultatul obţinut cu greutatea noastra reală.

Se pare că greutatea noastră reală este mai mică decât cea calculată de specialişti, ceea ce sugerează că suntem mai activi decât părinţii sau bunicii noştri. În schimb, spun cercetătorii, epidemia de obezitate se explică prin greşelile foarte mari de alimentaţie.

De accea, ei ne sfătuiesc să ne gândim mai mult la ceea ce mâncăm şi mai puţin la felul cum ne consumăm energia.

„Nu există nicio dovadă că sedentarismul ar fi vinovat pentru această epidemie de obezitate” declară profesorul care a condus studiul. El mai spune că, faţă de anii ’70, adulţii de astăzi sunt, în medie, cu 7 kilograme mai graşi, pe când copiii au doar patru kilograme în plus.

Pentru a reveni la greutatea medie a părinţilor noştri, ar trebui să reducem consumul zilnic cu 500 de calorii, adică echivalentul unui hamburger mare cumpărat de la fast food.

În ce-i priveşte pe copii, ei ar trebui să mănânce cu 300 de calorii mai puţin, adică să renunţe, de exemplu, la o băutură carbogazoasă în fiecare zi. Copiii care nu se pot despărţi de suc sau alte produse dulci ar trebui să facă o plimbare de două ore şi jumătate în fiecare zi.

Iar adulţii care ţin la hamburger-ul de 500 calorii ar trebui să meargă pe jos aproape doua ore în fiecare zi. Cercetătorii recunosc că foarte puţine persoane sunt dispuse să meargă, ore în şir, pe jos, deci ar trebui să avem aşteptări mai mici în ce priveşte efectele activităţii fizice.

Bineînţeles că sportul nu ar trebui să lipsească din viaţa noastră, dar nu trebuie să ne păcălim singuri, imaginându-ne că putem mânca orice, atâta timp cât facem mişcare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că, la nivel mondial, în 2005, erau 1,6 miliarde de adulţi supraponderali, 400 milioane dintre ei fiind obezi. Tot OMS a anunţat recent că un sfert dintre români sunt obezi, jumătate dintre noi având probleme de greutate mai mici sau mai mari.

Specialiştii spun că organizaţiile mondiale trebuie să se concentreze pe problemele de alimentaţie, pe disponibilitatea şi promovarea excesivă a alimentelor cu un conţinut caloric foarte ridicat.   

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter