Răceală sau alergie? Află cum faci diferenţa

De Unica.ro, pe

Îţi curge nasul, ai ochii permanent înlăcrimaţi şi tuşeşti. Ar putea să fie o răceală, dar şi o alergie respiratorie. Iată cum faci diferenţa între ele.
Răceala şi alergiile respiratorii au, în mare, cam aceleaşi simptome şi uneori e greu şi pentru un medic să le deosebească. De ce trebuie să ştii cu care din ele te lupţi? Dacă răceala trece de la sine în aproximativ o săptămână, pentru a scăpa de alergie trebuie să îndepărtezi din preajma ta alergenul vinovat. Dacă se întâmplă să confuzi o alergie cu răceala suferi inutil zile întregi.

Care e diferenţa între alergie şi răceală

Răceala este provocată de un virus care pătrunde în organsim şi declanşează atacul sistemului imunitar. În maxim două săptămâni, virusul este învins, iar simptomele ar trebui să înceteze. În acest timp, poţi transmite boala şi altor persoane.

Alergia are legătură tot cu sistemul imunitar, dar nu este declanşată de germeni, ci de substanţe inofensive. Nu se ştie de ce, unii dintre noi au un sistem imunitar hiperactiv, care confundă polenul, praful, mucegaiul etc. cu un virus şi le atacă. Evident, alergia nu se poate transmite altor persoane, dar nici nu încetează până nu dispare factorul care a declanşat-o.

Cum se manifestă alergia şi răceala

Ambele boli se pot manifesta prin nas înfundat, rinoree, ochi înlăcrimaţi, stare de oboseală. Durerile în gât şi tusea sunt prezente mai rar şi în cazul alergiilor respiratorii, dar sunt aproape nelipsite dacă ai o răceală. Aşadar, dacă tuşeşti şi te doare în gât cel mai probabil eşti răcită, nu alergică.

De asemenea, febra şi durerile musculare apar uneori când eşti răcită, dar niciodată în cazul alergiilor.  În plus, secreţiile nazale diferă. Când eşti răcită sunt mai consistente şi uşor gălbui, iar când ai o alergie, secreţiile sunt incolore şi mai puţin consistente.

Poţi şti care din cele două boli te chinuie şi după durata simptomelor. Dacă eşti răcită ar trebui să scapi de ele în maxim două săptămâni, dar dacă ai alergie nu vor ceda decât dacă dispare alergenul. Va trebui să-l identifici şi să scapi de el. Cel mai adesea sunt vinovate pentru alergiile respiratorii polenul, praful, părul de animale, gândacii şi mucegaiul.

Află şi cum se tratează corect răceala!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter