Alege sportul care ţi se potriveşte

De Lumea Femeilor, pe

Primăvara e la uşă! Pregăteşte-ţi treningul şi adidaşii, azi-mâine ieşi din nou să alergi, să pedalezi pe bicicletă, să joci tenis – sportul ţi-l alegi după voie. Dar ţine cont şi de punctele sensibile ale sănătăţii tale!
Ai articulaţiile fragile, te doare spatele, ai probleme cu inima, suferi de astm. Sau eşti sănătoasă-tun, dar nu ai mai făcut sport de zece ani – e prea târziu să redemarezi. Ce ai citit până aici sunt numai idei preconcepute! Sport poţi şi trebuie să faci toată viaţa, pentru că e sănătate curată. Cu o condiţie: să-l alegi ţinând cont de punctele tale sensibile. Altfel eşti propriul tău duşman.

Dacă ai articulaţii fragile fortifică-ţi musculatura, dar cu blândeţe

Artroza este o alterare a cartilagiilor localizată adesea la nivelul genunchilor, şoldurilor sau al coloanei. În astfel de cazuri, ai nevoie de o activitate fizică ce „dezmorţeşte” articulaţia şi limitează uzura cartilagiilor. Aşa te fereşti şi de osteoporoză.

Evită sporturile brutale – cum este tenisul.
Sporturile ideale pentru tine sunt înotul, gimnastica la sol şi în apă – activităţi fizice blânde, care fortifică musculatura.
Ai grijă: bea multă apă, pentru ca tendoanele şi articulaţiile să nu sufere * Poartă încălţări cu talonete, care amortizează şocul. Iar dacă te dor articulaţiile, opreşte-te – nu le forţa!

Dacă eşti cardiacă alege un sport de anduranţă

Fără idei preconcepute! Cei care suferă de inimă pot face sport, chiar şi după un infarct (fac excepţie doar persoanele cu insuficienţă cardiacă) * Mai mult, după perioada de readaptare, pot obţine performanţe mai bune decât înainte de accident…
Sporturile ideale pentru tine le afli stând de vorbă cu medicul tău * Oricum, ai de ales din paleta sporturilor de anduranţă: mers pe jos sau pe bicicletă, înot.
Ai grijă: în timpul verii fă sport dimineaţa, pe răcoare.

Dacă nu ai mai practicat de 10 ani un sport fă-ţi, mai întâi, un bilanţ de sănătate

Bună idee, să profiţi de primăvara asta, ca să reînnozi prietenia strânsă ce te lega, acum ani şi ani, de mişcarea în aer liber! Dacă te gândeşti la o plimbare mai lungă, în pas alert, nu e nici o problemă.

Dar dacă visezi să urci o pantă cu bicicleta s-ar putea să-ţi pui inima la grea încercare!Ideal pentru tine este să vorbeşti cu medicul generalist – îţi face un bilanţ de sănătate şi, la nevoie, te îndrumă la alţi medici specialişti * Dacă ai de la 40 de ani în sus, este normal să îţi testeze şi rezistenţa la efort.Ai grijă: ia startul încetişor şi nu fi preocupată de performanţe! S-ar putea să îţi faci rău, deşi ai cele mai bune intenţii… * Dacă resimţi vreo durere, spune-i cât mai repede medicului tău!

Dacă suferi de astm evită eforturile violente

Sportul nu este incompatibil nici cu astmul! Dar…
Evită scufundările subacvatice cu butelie de oxigen – va fi imposibil să inhalezi, la nevoie, un medicament! * Iubeşti caii? Frumos, dar renunţă la gândul de a face echitaţie: ai putea inhala păr de cal sau alţi alergeni din fân! * Evită şi piscina, mai ales dacă eşti sensibilă la clor * Evită, în general, toate eforturile violente, ca cele presupuse de sprint sau demifond.

Sporturile ideale pentru tine sunt mersul pe bicicletă, gimnastica, surful, voleiul, plimbările lungi.

Ai grijă, însă: respectă-ţi tratamentul medical şi ia-ţi nişte precauţii: nu „sări” peste încălzirea musculaturii, ţine cont de condiţiile climatice (ieşi din casă, ca să faci mişcare, în zilele frumoase şi la orele când poluarea este mai redusă) * Măsoară-ţi ritmul respiraţiei înainte şi după activitatea fizică şi reglează, în funcţie de aceşti parametri, intensitatea efortului * Şi să ai mereu în geantă un bronhodilatator, ca să anulezi orice problemă de respiraţie.

Dacă te doare spatele fortifică-ţi coloana vertebrală

De cele mai multe ori, durerile lombare au motive „domestice” – dormi pe o saltea proastă, stai multe ore în picioare etc. Mai rar se întâmplă ca ele să aibă motive patologice (o hernie de disc, lumbago…). Oricum, ca să ştii exact despre ce este vorba, consultă medicul!

Evită echitaţia şi mersul pe bicicletă (pentru că provoacă zdruncinături la niveul umerilor şi tasări ale vertebrelor coloanei), tenisul, squash-ul şi badmintonul (care pot favoriza sciatica) şi, în general, orice sport ce presupune mişcări bruşte la nivelul coloanei.

Sporturile ideale pentru tine sunt joggingul, înotul, vâslitul – fortificând muşchii abdominali şi pe cei dorsali, vertebrele sunt mai bine susţinute şi se corectează şi lordoza (curbura exagerată a coloanei la nivel lombar).
Ai grijă să dozezi efortul şi renunţă la sport, de cum (re)apar durerile.

Veşti bune pentru diabetici

Până de curând, medicul îţi interzicea cu toată fermitatea să plonjezi în apă, când mergi la mare sau la bazin, dacă suferi de diabet. Motivul: riscul de a face o criză de hipoglicemie. Dar, iată, cele mai recente studii infirmă această temere: pentru diabetici, pericolul nu este mai mare decât în cazul celorlalţi plonjori.

Adio, curbături!

Au! Ce durere! Păi, se pare că tu singură ţi-ai provocat suferinţa: înainte de a începe sportul propriu-zis, nu ţi-ai „încălzit” muşchii timp de zece minute, prin exerciţii alternative de întindere şi relaxare. Ca de exemplu:
– Fixează tălpile sub rama patului şi întinde bine musculatura coapselor, apoi relaxează-te. Repetă de mai multe ori.
– Stând în picioare, apleacă bustul, ţinând spatele drept şi încearcă să atingi, cu degetele mâinilor, degetele de la picioare.
– Stând în picioare, apucă-ţi talpa cu mâna şi ridică până la fese călcâiul. Repetă exerciţiul şi cu celălalt picior.
– În fine, fă un pas înainte, cu un singur picior; flexează ambele picioare şi sprijină palmele pe un zid; lasă toată greutatea corpului pe piciorul din spate; repetă exerciţiul, schimbând picioarele; după o pauză, reia.
– Nu uita să bei suficientă apă în timpul exerciţiilor!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter