Alcoolul, un pericol de Sărbători

De Erika Chivu, pe

De Sărbători, nu numai mâncarea în exces reprezintă un pericol, ci şi alcoolul. Conform cercetărilor, chiar şi un pahar în plus, măreşte riscul diverselor tipuri de cancer.

Un pahar de alcool, e periculos…

Doctorii nu ştiu exact care este legătura dintre bere sau vin şi tumorile maligne, însă bănuiesc că etanolul, adică alcoolul din băuturi, atacă celulele, lăsându-le vulnerabile în faţa modificărilor maligne.

„Cercetările noastre au arătat că şi consumul unei cantităţi mici de alcool măreşte riscul unui cancer, inclusiv cancer bucal, de sân sau de ficat” a declarat dr. Clare McKindley, de la Universitatea din Texas, care avertizează că şi în cazul alcoolului este de preferat moderaţia.

… sau ne menţine sănătoşi?

Pe de altă parte, apar des studii care ne îndeamnă să bem câte un pahar de vin sau bere, pe motiv că aceste băuturi sunt sănătoase şi că ar putea preveni o mulţime de boli. De curând, nişte oameni de ştiinţă din Irlanda au demonstrat că cei care beau alcool în mod regulat, dar în cantităţi mici  sunt mai sănătoşi decât cei care beau mult, dar şi mai sănătoşi decât cei care nu beau deloc.

Unii ne îndeamnă să bem câte puţin, alţii ne recomandă să nu ne apropiem de alcool. Cum experţii ne cam bagă în ceaţă, iar a doua variantă este greu de realizat, înseamnă că nu ne rămâne decât o soluţie: să preferăm băuturile slab alcoolizate şi numai câte un pahar pe zi.

Totuşi, să nu ne păcălim că vinul ar fi sănătos sau că berea ar fi o minune a naturii. E adevărat că aceste băuturi conţin antioxidanţi şi vitamine, dar aceleaşi substanţe benefice se găsesc şi în fructe sau în cereale integrale. Dacă vrei să faci ceva pentru sănătatea ta, mănânci o salată de fructe. Vinul, e clar, îl bei de plăcere.

Ce să bei ca să nu-ţi pui sănătatea în pericol

Revenind la studiul Universităţii din Texas, specialiştii ne recomandă, pentru a ne putea bucura totuşi de Sărbători, un pahar de „şpriţ” – conţine doar jumătate din cantitatea de alcool a unuia cu vin – cocktail-urile cu sucuri naturale şi doar un strop de vodka sau brandy, sau chiar cocktailurile non-alcoolice, care au un aspect sofisticat, dar sunt mai sănătoase.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter