Violenţa domestică – partenerul devine agresor…

De Libertatea pentru femei, pe

Niciunei femei nu ar trebui să îi fie teamă să ajungă acasă. Dacă partenerul tău te amenință și este violent, nu ar trebui să tolerezi agresiunea. Chiar dacă ai putea crede că nu există nicio soluţie, aceasta este la îndemâna ta.
Dacă eşti în pericol acasă, ar trebui să ştii că există căi de scăpare din această situaţie. Nici copiii nu ar trebui să crească într-un mediu nesigur. În prezent, le- gea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie s-a modificat. Astfel, victima poate să ceară emiterea unui ordin de protecţie, prin care soţul agresiv să fie nevoit să părăsească domiciliul. Până la soluţionarea cazului, ar fi bine să se refugieze la părinţi sau rude. Dacă nu are unde să plece, există asociaţii pentru ajutorarea femeilor aflate în dificultate, unde, pe lângă un adăpost, victimele pot beneficia şi de consiliere specializată.

Apără-ţi drepturile

„Avem până acum semnale că lucratorii de la poliţie pun în aplicare prevederile legii. Dar ni s-au adus la cunoştinţa si cazuri în care aceştia rezolva astfel de cazuri dupa cum li se pare lor, personal, ca e bine”, ne-a declarat Mihaela Sasarman, reprezentantul Asociaţiei Transcena. Daca ţi se spune ca este datoria ta sa te înţelegi cu soţul şi eşti lasata şi sfatuita sa rezolvi singura situaţia, sa ştii ca ai dreptul la protecţie şi trebuie sa ţi-l ceri. Daca vor vedea ca tu cunoşti legea şi vei apela şi la un superior, vei avea mai multe şanse sa ţi se rezolve situaţia. Alteori, vei fi nevoita sa pleci tu din apartament, daca nu ai suficiente dovezi.

Împacare, atunci când se poate

De tine depinde sa-ţi dai seama când este prea mult şi sa te hotaraşti sa acţionezi. Uneori, se poate întâmpla ca dupa ce ai facut acest pas, soţul sa îşi doreasca sa se împace. „Daca dupa primul act de violenţa soţul îşi da seama ca a greşit şi spune ca se va schimba, femeia poate sa îi acorde o şansa”, este de parere Mihaela Sasarman, dar atenţioneaza ca, „daca s-a repetat agresiunea, înseamna ca el nu se poate corecta fara ajutor specializat”.

Cere protecţie

„Multe femei deja au făcut cereri la judecătorii şi, pentru unele dintre ele, s-au emis deja ordine de protecţie”, remarcă Mihaela Săsărman, coordonator proiect pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, Asociaţia Transcena. Aceasta înseamnă că partenerul nu are voie să se apropie de victimă, ci să păstreze o anumită distanţă specificată. Dacă te confrunţi cu violenţă în familie, sună la 112. Poliţia ar trebui să intervină. În plus, tot ei se vor ocupa de punerea în executare a ordinului de protecţie, adică să-l informeze pe cel împotriva căruia s-a emis ordinul, apoi să supravegheze modul în care este respectată hotărârea şi să ia măsuri în momentul în care bărbatul o încalcă.

Cum obţii ordinul de restricţie

„Victima trebuie sa se asigure ca are dovezi ale actelor de agresiune, adica: certificat medico-legal, plângerea prealabila depusa la poliţie (daca au existat agresiuni anterioare), martori. Cererea de emitere a unui ordin de restricţie se gaseşte pe multe site-uri de pe internet. Daca nu ai internet acasa te poţi adresa unei biblioteci publice locale din reţeaua Biblionet, care poate facilita accesul la o astfel de cerere. Ea mai poate fi solicitata la DGASPC, SPAS şi la ONG-uri specializate. Dupa completare, se depunde la judecatoria de care aparţine victima, conform cu domiciliul. În plus, trebuie adaugata şi adresa agresorului, daca sta în alta parte. Femeia poate solicita şi un avocat din oficiu, daca nu îşi permite sa plateasca unul.” SASARMAN Asociaţia Transcena, www.blog.transcena.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter