Relaţii: 5 moduri de a vindeca gelozia

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 04 martie 2022, 11:58

Gelozia apare de cele mai multe ori din teama de a nu pierde persoana iubită. Despre gelozie se crede că este un sentiment derivat din iubire.
Din păcate însă,între acestea există o mare diferenţă. Dacă iubirea este cea care duce la formarea unei relaţii de cuplu, gelozia este cea care o poate distruge. Pentru a nu ajunge şi tu într-o astfel de situaţie de criză şi pentru a scăpa de obsesia geloziei, învaţă cum poţi să treci cu tact peste aceste momente neplăcute dintr-o relaţie.

Comunică în permanenţă cu partenerul

Discuţiile dintre cei doi parteneri de cuplu sunt foarte importante. Orice bănuială sau orice temere ai în legătură cu persoana iubită, trebuie să o comentaţi împreună. În momentul în care simţi că gelozia te cuprinde spune-i tot ce te frământă şi clarifică problema pe loc. Nu lăsa să treacă timpul deoarece situaţia se poate agrava. Uneori poate fi vorba de simple confuzii sau de scenarii imaginate fără a avea o bază reală. Aşadar, cea mai bună metodă de a domina gelozia este să vorbeşti deschis cu partenerul despre motivele care o determină.

Încearcă să ai mai multă încredere în tine

Specialiştii consideră că gelozia apare la acele persoane nesigure pe calităţile lor şi lipsite de încredere în propria persoană, de aceea le vine destul de greu să creadă că partenerul ar fi capabil să le iubească şi să le fie fidel. De cele mai multe ori persoana geloasă acţionează impulsiv, într-o formă mai puţin delicată cu persoana iubită, iar în momentul în care îşi dă seama că a greşit regretă şi îşi cere scuze. Din păcate, dacă timpul trece iar greşeala se repetă din nou, fără îndoială se ajunge la deteriorarea relaţiei de cuplu, ceea ce poate duce într-un final şi la o ruptură. Aşadar, ar fi bine să încerci să ai mai multă încredere în tine. Pentru aceasta, poţi începe prin a face câteva exerciţii de încredere în faţa oglinzii, descoperindu-ţi calităţile.

Stăpâneşte-ţi imaginaţia debordantă

Mintea este una dintre maşinăriile cele mai creative, care acţionează într-o manieră automată. O persoană care nu-şi poate stăpâni gelozia este dominată de o mulţime de idei mai mult sau mai puţin adevărate, care-i trec prin minte într-un ritm trepidant. Urmările sunt acuzele aduse partenerului de viaţă, fără a avea probe concrete în schimb. De aceea, ar fi bine să înveţi să te controlezi şi să-ţi stăpâneşti imaginaţia, atâta timp cât nu ai dovezi.

Identifică împreună cu partenerul cauzele geloziei

Pentru a afla mai multe detalii despre ceea ce te determină să devii geloasă pe partener, îţi poţi face o listă în care să treci toate motivele care te îndeamnă la un astfel de sentiment. Odată enumerate pe hârtie cauzele, îţi va fi mult mai uşor să le identifici şi să discuţi împreună cu iubitul despre ele.

Nu-ţi neglija viaţa personală

Bine ar fi să nu permiţi ca gelozia să-ţi controleze întreaga viaţă. Gândeşte-te că obsesia de a urmări persoana iubită pentru a vedea dacă te înşală sau nu şi timpul pe care-l pierzi căutându-i prin lucruri sau verificându-i agenda de telefon l-ai putea petrece într-un mod mult mai plăcut, în interes personal.

Ce motive de gelozie au femeile şi bărbaţii?

Despre femei se spune că sunt mult mai geloase decât bărbaţii, dar studiile contrazic acest mit, semnalând că această atitudine derivă din nesiguranţă şi deci nu are nicio legătură cu distincţia sexelor. Specialiştii au constatat însă că bărbaţii şi femeile suferă de gelozie din motive diferite. De exemplu, femeilor sentimentul le este trezit de fizicul atractiv al potenţialelor rivale, pe când în cazul bărbaţilor gelozia este stimulată de situaţia materială bună a posibilului contracandidat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter