Nu vă mai vorbiţi?

De Libertatea pentru femei, pe

Pe măsură ce timpul trece, pare că vorbim din ce în ce mai puțin cu partenerul de viață. Dacă și în cazul tău se întâmplă așa, vestea bună este că lucrurile se pot schimba.
Cercetătorii britanici au descoperit că, înainte de căsătorie, cuplurile își vorbesc 50 de minute dintr-o oră petrecută împreună. Imediat după căsătorie, vor conversa doar 40 de minute, iar după 20 de ani ajung la 21 de minute dintr-o oră. După 30 de ani, veți discuta doar 16 minute, iar dacă sunteți norocoși şi ajungeți să vă sărbătoriți nunta de aur, ei bine, nu va fi prea vesel: veți sta probabil mai mult timp împreună fiind pensionari, dar veți vorbi doar trei minute dintr-o oră. Mă rog, cel puțin așa estimează cercetătorii britanici. Nu pare un tablou prea roz, nu?

► Exerciții antităcere

Totuși, nu trebuie să vă încadrați și voi în medie. Se poate și altfel, dar este nevoie de puțină preocupare din partea amândurora. Dar, chiar dacă ești singura care își face probleme în această privință, tot poți, încet-încet, să-l faci și pe el să comunice. Fii mai romantică și mai afectuoasă cu el. Fă lucruri care să amintească de începuturile relației. Ia tu inițiativa să vorbiți și adu în discuție teme care să-l intereseze și pe el. Poți să-l surprinzi întrebându-l de rezultatele meciurilor și, apoi, poți ajunge și la subiecte preferate de tine. Dacă televizorul vă ține pe amândoi pe canapea, fiecare cu gândurile lui, ați putea fixa, numai de comun acord, o seară fără televizor, în care să puteți vorbi în voie.

►DE CE NU MAI COMUNICAŢI?

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu observă că ajungem să nu mai comunicăm în cuplu atunci când…
… nu avem destul timp.
… ne e rușine de dorințele noastre și ne este jenă să le exprimăm.
… nu știm cum să îi spunem că nu ne place ceva la el (de ex. că s-a îngrășat sau că a început să chelească).
… nu ne place, la rândul nostru, să auzim că ne-am îngrășat sau ne-au apărut riduri.
… uităm să ne mai exprimăm aprecierea față de partener.
… din cauza grijilor și a problemelor avem tendința de a critica.
… îi dăm voie rutinei să ne copleșească.
… evităm să ne exprimăm părerea, știind deja că asta l-ar nemulțumi pe partener.
… am obosit să dăm explicații în dispute sau să căutăm argumente.
… nu mai avem activități interesante despre care să putem vorbi.
… ne-am obișnuit să facem majoritatea lucrurilor împreună și nu mai există nicio noutate.
… nu mai plănuim să facem ceva distractiv sau interesant împreună, ci doar bugete și liste de cumpărături.
… idealizăm alte cupluri, ne dorim să fim ca ele și, ca urmare, suntem frustrați că la noi lucrurile nu stau atât de bine.
… suntem blazați și obosiți.

GĂSEȘTE PRETEXTE DE CONVERSAțIE

Este bine să păstrezi o atitudine pozitivă, să nu întrerupi anumite activități, cum ar fi hobby-urile, fie practicate împreună, fie separat. În ultimul caz, vă puteți povesti unul altuia ce ați făcut în timpul pe care nu l-ați petrecut împreună. Ar trebui să ținem în continuare cont de preferințele celuilalt. Pentru socializare, ar fi bine să găsiți un alt cuplu cu care să vă întâlniți la sfârșit de săptămână și să jucați, de exemplu, remi sau cărți. V-ați mai putea face un obicei în a povesti o carte citită, să vedeți filme împreună și să împărtășiți impresii. Nu ezitați să creșteți gradul de intimitate.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter