Cuplu: Când soţul îţi e coleg de birou

De Libertatea pentru femei, pe

„A lucra împreună cu soțul poate să fie un factor care să vă consolideze căsnicia sau, dimpotrivă, să v-o distrugă”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Ești într-o astfel de situație? Cum să procedezi ca la tine să fie valabilă prima variantă?
Este greu să te comporți doar ca o colegă și să păstrezi o distanță profesională la serviciu, când cel în cauză e chiar soțul tău. Poate vei fi tentată să fii mai familiară decât ar fi cazul. În orice caz, discuțiile casnice, îmbrățișările tandre sau gelozia manifestată agresiv ar fi bine să nu existe.

Trucuri pentru ca să meargă bine
► Fii flexibilă în ideile tale și așteaptă-te să fie nevoie să faci mai multe compromisuri decât cu orice alt coleg.
► Comportă-te la fel cu el ca și cu ceilalți. De cele mai multe ori avem tendința de a fi mai drăguți cu străinii decât cu cei din familia noastră. De câte ori îți vine să izbucnești de față cu el, încearcă să te controlezi.
► În loc să te cerți, mai bine ascultă și ce are el de zis. Spune „nu” tentației de a-l contrazice imediat. Lasă-l să termine și nu încerca să-l critici. Vezi dacă nu poți accepta și punctul lui de vedere. Răspunde-i doar după ce te-ai gândit bine.
► Delimitați bine timpul de muncă de cel liber.
Acasă rămâne acasă și nu luați cu voi problemele la serviciu. Mai greu e când lucrați chiar de la domiciliu.
Dar și atunci puteți avea următoarea regulă: după o anumită oră, nu mai discutați probleme de serviciu.

►Căsnicia, pe primul loc

Ține minte: căsătoria este mai importantă decât serviciul. Când ai spus „da”, te-ai gândit că o să țină o viață întreagă. Pe când, atunci când ai semnat contractul cu angajatorul, cred că te gândeai deja că va veni momentul când îți vei găsi un job mai bun sau când, din diverse motive, cum ar fi pensionarea, vei renunța la el.
Relaţii: Când uiți că mai ești și soție
Deci, dacă vezi că relația voastră se strică pe zi ce trece din cauza certurilor de la serviciu, poate că este momentul să te dai cu un pas înapoi și să salvezi ce se mai poate salva, chiar dacă asta înseamnă ca unul dintre voi să își găsească un alt loc de muncă. Bineînțeles, ia această decizie doar după un timp de gândire și după ce te-ai consultat cu soțul tău.

MAI BINE ÎN DEPARTAMENTE DIFERITE

Psihologul vă sfătuiește să nu vă subminați unul altuia autoritatea. Cel mai simplu ar fi dacă ați lucra în departamente diferite. Astfel, nu veți petrece prea mult timp împreună, fără a mai avea ce povesti acasă. În plus, veți evita discuțiile lungi legate de familie la locul de muncă, ceea ce i-ar deranja pe colegi. Chiar dacă stați în același birou, evitați tentația de a avea astfel de convorbiri.

AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

E drept că proiectele comune, ambițiile împărtășite de ambii soți sunt factori care cimentează relația. Unul dintre avantajele acestei situații este că poți înțelege de ce vine târziu acasă sau de ce stă peste program, îi înțelegi problemele și frământările, știi ce salariu are etc. Dar toate acestea sunt avantaje relativ mici comparativ cu stilul de viață pe care trebuie să ți-l însușești la muncă, astfel încât lucrurile să meargă foarte bine. Recomand ca fiecare să-și facă treaba lui și să ceară ajutorul celuilalt cât mai rar cu putință, să se respecte reciproc, să aibă o atitudine profesională, fără alinturi evidente sau atingeri în public, fără scene de gelozie sau de furie etc.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter