Profil de Oscar: Cum a reușit Oscar winner-ul Patricia Arquette să devină cea mai detestată mamă din America

De Alexandru Preda, pe Ultimul update Luni, 11 noiembrie 2019, 13:37

Metamorfozele unei mari actrițe. Pe urâta frumoasă a cinematografiei americane am descoperit-o absolut întâmplător în Medium, un serial semipolițist apărut  prin 2005 și terminat 120 de episoade mai târziu, undeva prin 2011. Deși l-am vazut la mult timp după ce se terminase, filmul m-a agățat repede și m-a trimis într-o călătorie febrilă printre criminali și vise, asezonată inteligent cu un scenariu și o distribuție bună. Atunci am văzut-o prima dată pe Patricia Arquette, actrița cu ochi albaștri și voce stranie despre care știam că a fost nevasta lui Nicholas Cage.

Venită de pe băncile lung metrajelor în care a jucat roluri mai mult sau mai puțin bune, Patricia Arquette este exemplu clasic de actor care și-a croit cu greu drumul către înalta societate a cinematografiei americane. Actriță cu un registru interpretativ larg, Patricia a avut ”ghinionul filmelor slabe”, jucând sub bagheta unor producători și regizori  care nu au știut să-i pună în valoare talentul. Cu un fizic diferit de standardele industriei americane de film, mică de statură și cu un accent uneori deranjant de sudista usor pițigăiată, Arquette a dovedit într-un final că și outsiderii pot avea șansa lor. Poate una dintre cele mai subevaluate actrițe ale generației ei, sudista cu ochi albaștri a jucat mult și diferit într-o cariera care a răsplătit-o într-un final cu recunoașterea cinematografică supremă –  Omulețul Galben pentru rolul Mom din lung metrajul Boyhood.

Patricia Arquette nu e la prima experientă în televiziune. De-a lungul anilor a jucat în seriale diferite, pe care le poți număra pe degete. Primul și cel mai cunoscut este, fara îndoială, Medium, o super producție în care joacă rolul Allison DuBois, o femeie care are abilitatea paranormală de a vorbii cu morții. Prestația din Medium i-a adus trei nominalizări consecutive la Globul de Aur (2006-2008) pentru cea mai bună actriță într-un serial de dramă. Dupa experienta paranormală din  Medium, Arquette a mai bifat un rol în megasuccesul Broadwark Empire cu Steve Buscemi, prestație pasageră care din păcate a trecut neobservată.

În 2014, Jerry Bruckheimer, producatorul filmelor  Pirații din Caraibe, Armagedon și omul din spatele celebrei serii Crime Scene Investigation, lansa CSI:Cyber, al cincilea roman din foiletonul despre hoții și vardistii americani.

Deși s-a dorit un mega succes, Cyber nu s-a ridicat la înălțimea surorilor mai mari cu toate ca a folosit aceiași rețetă. În rolul principal: Patricia Arquette, mai blondă și mai platinată ca deobicei, îmbrăcată în costumul anost al agenților FBI (cămașă albă și nădragi negri) jucând rolul Avery Ryan, o victimă a hackingului cibernetic ajunsă Special Agent în cadrul sectiei Cyber a Biroului.

Pe un scenariu slăbuț și incapabil de a oferi ajutor actorilor, Arquette face ce știe mai bine și reușește să coloreze o partitură cinematografică neconvingătoare. Din păcate efortul nu este răsplătit, serialul împușcă cu greu un șase pe IMDB și este oprit după doar două sezoane. Cu toate astea, CSI:Cyber o aduce din nou în prim plan pe talentata dar ghinionista  actriță americană, pregătind parcă drumul pentru surpriza care avea să vină.

După o perioadă calmă în care a jucat foarte puțin, Arquette are inspirația să accepte provocarea lansată de Ben Stiller (actorul) de a juca în rolul care avea să-i confirme ulterior, statutul de „grea” a cinematografiei americane.

Escape at Danennmora este un serial inspirat după fapte reale în care Patricia joacă rolul Tilly Mitchell, șefa secției de croitorie a penitenciarului din Danennmora, care se îndrăgostește de un deținut  și îl ajută să evadeze. În acest serial am descoperit prima metamorfoză a Patriciei Arquette care a reușit să reitereze impresionanta transformare pe care Charlize Theron a facut-o acum 15 ani pentru rolul din Monster.

Rolul Tilly Mitchell i-a adus Patriciei un Glob de Aur pentru cea mai bună actriță într-un film de televiziune și recuoașterea talentului uriaș pe care îl are. Serialul, regizat de Ben Stiller  trebuie văzut atât pentru poveste cât și pentru recitalul actoricesc de mare angajament al perechii Patricia Arquette – Benicio del Toro.

După un an de zile, în 2019, actrița americană cu ochi albaștri suprinde din nou cu un alt rol memorabil. The Act este un serial produs de Hulu în care Patricia joacă rolul Dee Dee Blanchard, o mamă obsedată și superprotectivă care suferea de boala Munchausen in transfer – o afectiune psihica foarte grava. Povestea, inspirată după fapte reale o are în prim plan pe Gypsy Blanchard (Joey Kind) o fată foarte bolnavă care încearcă din răsputeri să scape de relația toxică pe care o are cu mama ei mult prea protectivă. Pentru a fi sigură că nu o să fie părăsită la bătrânețe, Dee Dee devine obsedată de Gypsy și nu se dă în lături de la nimic pentru a-și ține copilul langă ea deși acesta  crește și vrea să descopere lumea.

Povestea este cutremurătoare și cand te gandesti ca aceste lucuri s-au întâmplat în realitate ți se cam face pielea de găina. Cazul Dee Dee Blanchard a fost îndelung mediatizat în presa vremii și a stârnit valuri de indignare din partea opiniei publice. Serialul poate fi văzut pe HBO Go

Deși nu sunt vreun mega fan Patricia Arquette consider că această actriță mai puțin mediatizată, are încă multe de spus și dacă are norocul de producători și regizori care să-i pună în valoare talentul, vom avea cât de curând încă o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Lumea serialelor TV este uriașă  și anual apar sute de producții. Din păcate timpul  este inamicul numărul unu al consumatorului de televizune și cum este imposibil să vedem toate serialele trebuie să le găsim doar pe acelea care merită timpul nostru.

Atunci când nu știi la ce serial să te uiți, intră pe Serialex.ro și poate iți vine vreo idee. Nici eu nu am mult timp așa că îți recomand numai serialele bune.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter