Părul deteriorat – cum îl ajuţi să se refacă

De Revista Unica, pe

Ce faci când părul tău o ia razna din cauza umidităţii sau când soarele îl lasă aspru şi tern?
Urmează sfaturile hair-stilistului Laurent Tourette şi nu va fi cazul să te ascunzi sub pălării.

Dacă deteriorarea părului e un lucru foarte simplu, refacerea lui poate deveni uneori frustrant de dificilă. Componentele primare ale fibrei capilare, cheratina (proteinele) şi melanina, sunt scutul de apărare al acestuia împotriva razelor UVA şi UVB. În timp ce pielea se poate vindeca singură după expunerea la soare (pielea se află într-un proces continuu de regenerare – dacă te arde soarele, te cojeşti, şi în câteva zile pielea îşi recapătă condiţia), părul nu se repară spontan. Expunerea excesivă la soare cauzează degenerarea cheratinei, ceea ce duce la deshidratarea şi decolorarea părului. Soarele, vântul, sarea, clorul – toate sunt agresive cu părul. Căldura are un efect de uscare asupra părului (cantitatea de apă este redusă, aşa că îşi pierde elasticitatea), vântul creşte electricitatea statică a acestuia, iar sarea şi clorul îl subţiază“, spune hair-stilistul L’Oral Professionnel, Laurent Tourette. În concluzie, cuticula se deschide, părul se rupe şi apar vârfurile despicate. Rezultatul? Un păr fragil şi greu de aranjat.

Ia măsuri înainte să mergi la plajă

Ce trebuie să faci dacă vrei să te bucuri de soare, plajă şi surf, fără ca strălucirea părului tău să fie vreun pic afectată? „Mai întâi de toate, e important să-ţi pregăteşti părul înainte să intri în piscină sau în mare. Un truc vechi, dar eficient, spune să-ţi umezeşti părul cu apă de la robinet înainte să înoţi. Dacă faci asta, clorul şi apa sărată nu vor mai putea pătrunde în membrana firului de păr“, spune Laurent. „E, de asemenea, esenţial să-ţi protejezi şi scalpul de razele solare. Un truc rapid: aplică la rădăcinile părului (în special în zonele unde pielea este foarte vizibilă), un spray de protecţie special pentru păr, fără a masa deloc acea zonă. În plus, vei vedea că, după expunerea la soare, părul nu devine aspru şi se va descurca cu uşurinţă“, completează expertul. Odată ce ţi-ai protejat părul şi scalpul, ce e de făcut mai departe, când îţi savurezi cocteilul pe şezlong? „Cea mai la îndemână soluţie e, evident, să porţi o pălărie sau să-ţi înfăşori capul într-o eşarfă. Dar dacă e prea cald să faci asta, purtatul părului pe umeri nu e o idee prea bună: briza mării degradează părul, aşa că prinde-l bine la spate“, e de părere Laurent.

Idei de styling, sexy şi uşor de obţinut

Sunt câteva tehnici minunate de a-ţi prinde părul la spate când eşti la plajă. Dacă preferi un coc simplu, lasă vârfurile libere (altfel se vor rupe, dacă le asiguri prea strâns cu elasticul). Odată ce l-ai prins, aplică pe tot părul un spray sau un gel cu protecţie solară. O altă idee de styling este să creezi împletituri, ceea ce arată şic şi glam, şi sunt foarte uşor de realizat. Piaptănă părul pe spate şi aplică un gel protector pe toată lungimea, apoi prinde-l cu o bandă elastică într-o coadă înaltă. Împarte coada în două secţiuni şi răsuceşte-le una în jurul celeilate. Prinde vârfurile cu un alt elastic. În plus, când îţi vei desface părul la sfârşitul zilei, vei fi fericita deţinătoare a unor bucle în cascadă foarte seducătoare.

Ce faci dacă s-a ars?

Nu te panica, ia-o încetişor. De fapt, ai mai multe opţiuni. În primul rând, nu-l şampona în modul convenţional. Încearcă un şampon pe bază de aminoacizi, vitamina B5, ulei organic de jojoba şi sirop de porumb, pentru că ajută la îndepărtarea impurităţilor din păr şi nu-l privează de uleiurile naturale. „Când eşti în duş, ÇprobeazăÈ acest truc adorat de mulţi beauty editori: alege un şampon pentru păr vopsit şi deshidratat, amestecă-l cu puţin balsam, şamponează, clăteşte şi, la final, mai aplică o dată balsamul simplu. Părul se va descurca şi va deveni mătăsos în câteva secunde“, zice Laurent. De asemenea, trebuie să investeşti într-o mască-tratament pentru păr degradat.
O dată pe săptămână sau maximum de două ori, foloseşte acest tratament, după ce ţi-ai şamponat părul. „Asigură-te că ai „săturat” fiecare şuviţă în parte, lăsându-l pe păr aproximativ 15 minute, apoi clăteşte din abundenţă cu apă rece“, afirmă hair-stilistul. Un alt secret: încarcă un pieptene cu dinţii rari cu balsam fără clătire şi trece-l prin păr. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face în această perioadă e să stai departe de ustensilele de coafat sau, dacă ele îţi sunt indispensabile, foloseşte un produs de protecţie, pentru minimizarea distrugerii cuticulei, iar după styling, aplică pe păr câteva picături de vitamina E sau ulei de jojoba, pentru un aspect strălucitor şi plin de viaţă.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter