Vrei mai mulţi bani? Uite ce ai de făcut!

De Revista Unica, pe

Cum cheltuim banii pe care-i caştigam astfel încat să ne ajungă şi pentru facturi, rate, haine, mâncare, distracţie? Pe ce-i irosim fără să ne dăm seama, de ajungem la finalul fiecărei luni să exclamăm: „Nici nu ştiu pe ce s-au dus banii!“
În Unica de octombrie ţi-am pregătit un articol special dedicat administrării finanţelor personale, cu sfaturi pertinente de la specialişti. Iată câteva dintre observaţiile lor:
Cum facem economii? Anca Bidian, CEO Kiwi Finance
„Economii putem face doar dacă ne propunem acest lucru. Există două percepţii care in opinia mea sunt înşelătoare. Prima este aceea că dacă am avea mai mulţi bani am face şi economii. Apoi vedem că stilul de consum urmează standardul de venit, în continuare credem că ar trebui mai mulţi ca să putem economisi şi aceasta cursă continuă la nesfârşit. A doua perceptie este ca economiile au sens doar daca sunt de sume mari (nu in valoare absoluta, ci raportat la venitul fiecaruia). Trebuie sa recunoastem insa ca atunci cand avem o suma economisita (indiferent de cuantumul ei) este mai bine decat sa nu avem nimic. Deci este absolut obligatoriu să avem o disciplină de consum în care să intre şi economii lunare, indiferent de suma pe care ne permitem s-o păstrăm.”
Cum putem reduce cheltuielile lunare?

Liviu Andrei, Director Executiv ALLIANCE Finance Broker
Cu puţină atenţie, putem economisi sume importante fără a renunţa la un anumit standard de viaţă. Soluţiile sunt multiple: de la folosirea electronicelor şi electrocasnicelor economice, până la utilizarea corectă a conturilor şi cardurilor bancare. E de preferat să nu avem portofelul plin de carduri, să alegem unul singur, cu cele mai bune costuri şi să-l folosim preponderent pentru plăţi la comercianţi şi nu pentru retrageri numerar. La fel, o aplicaţie de internet banking ar putea reduce la jumătate costurile cu ordinele de plată şi transferurile bancare.
Când ne luăm salariul, ce-ar trebui să facem, după plata facturilor/ratelor?

Valentin Anghel , Director GeneralAVBS Credit
„Bineînţeles că prioritare sunt cheltuielile regulate ca rate la credit, chirie, facturi servicii şi utilităţi şi cele sezoniere (trimestriale/semestriale/anuale) ca asigurările obligatorii. in gospodăria românului peste 70% din venituri se duc în consum, representând majoritar cheltuieli cu hrană, distracţie, haine, medicamente.
In plus, ideal este sa ne propunem o economie  lunară pentru:
– un fond de rezervă ( ex. 2-5% din venituri) pe care să-l putem aloca la nevoie unei călătorii neprogramate, dar necesare, rezolvării unei probleme de sănătate, alte evenimente neprevăzute (ca de ex. nunta unui prietene grăbite)
– un fond de investiţii – recomandat min 5% lunar pentru  economii pe termen mediu şi lung necesare realizarii unor obiective importante: achiziţie casă, maşină, teren, etc.
– un fond de vacanţă.”
Citeşte articolul integral în Unica de octombrie, la chioşcuri din 24 septembrie!
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter