Psihoterapie românească pe HBO

De Alin Ionescu, pe

După multă reclamă, HBO a lansat la sfârşitul anului trecut serialul În derivă, varianta romÃ¥nească a serialului de televiziune In treatement, cu Marcel Iureş în locul lui Gabriel Byrne.
Am văzut două episoade şi nu m-am lăsat convins deloc de prestaţia lui Iureş. Şi nu pentru că acesta n-ar fi un actor bun, ci pentru că am trăit intens sentimentul că rolul de terapeut în acest serial i se potriveşte ca nuca în perete. E, cred eu, o eroare de casting în a-l plasa pe Iureş în rolul lui Byrne.

Iureş e mult prea grav şi-i lipseşte o anume căldură auto-ironică în relaţia cu pacienţii. Tonul vocii lui are nuanţe inchizitoriale involuntare, aproape că mă inhibă chiar şi mine ca telespectator în timp ce stau pe canapeaua din sufrageria personală. Dar, mai ales, Iureş nu degajă sentimentul acela de încredere, vălul de empatie subtilă pe care reuşeşte să-l transmită Byrne în rolul lui Paul din varianta americană.

Românul, chiar şi în varianta mediu cultivată, nu are cultura psihoterapiei

Nu-mi dau seama cum au gândit producatorii romÃ¥ni când l-au ales pe Iureş, dar dacă aş fi fost în locul lor aş fi plecat de la premisa că publicul autohton diferă de cel american în cel puţin două aspecte, uşor contraditorii.

Primul aspect e că românul, chiar şi în varianta mediu cultivată, nu are cultura psihoterapiei. Al doilea e că nu există la nivelul unei opinii medii şi larg răspândite o anume mitologie vag dispreţuitoare la adresa shrink-ului, a acelui doctor de suflete niţel escroc, pe canapeaua căruia te aşezi pentru a te ridica apoi uşurat la buzunar.

În România, să fim sinceri, doctori sunt consideraţi a fi doar cei ce se ocupă de trupul tău şi chiar şi printre persoane bogate şi cultivate se găsesc destul de puţini clienţi ai cabinetelor de psihoterapie. Opinia comună e că de bolile sufletului ne tratăm, de regulă, cu ajutorul prietenilor şi rudelor. La psiholog ajung, e convins românul, doar nebunii.

Pornind de la aceste premise, aş fi prerefat în locul lui Iureş un actor a cărui premisă de rol să fi fost, în primul rând, aceea de a face progagandă subtilă meseriei de psihoterapeut, de a o face credibilă în ochii românilor. Or, tocmai asta nu-i iese lui Marcel Iureş.

Citeşte continuarea în pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter