De ziua mamelor

De Alin Ionescu, pe

Gata, s-a mai dus o sărbătoare a copilăriei noastre. S-a evaporat pe neştiute în aerul rarefiat al prezentului acestuia trăit la intensitatea campaniilor de marketing…
… al creşterii preţului la benzină şi al traversării zilnice a oraşelor în drumul spre clădirile de birouri.

„La mulţi ani, mamă!”

Cu foarte mulţi ani în urmă, pe vremea când eram un puşti în şcoala generală şi de-abia nimeream să deosebesc între ele cifrele şi literele, ziua de 8 martie era o sărbătoare de o intensitate aparte. Era vremea cînd prima zi de primăvară se prefigura la orizontul unor ore lungi în care, ajutaţi de „tovarăşa învăţătoare”, ne chinuiam să pictăm felicitări omagiale pe bucăţele de carton pe care decupam şi lipeam flori presate, fâşiuţe de poleială colectate din ciocolăţele sau crâmpeie de hârtie creponată.

Iar la sfârşit puneam cireaşa pe tort scriind: „La mulţi ani, mamă!”. Mamele noastre se îmbrăcau frumos, cu hainele cu care ieşeau arareori la restaurant, şi se adunau în clasă iar noi, copiii, recitam poezele romantice despre rolul şi importanţa celor mai importante femei din vieţile noastre, mama şi învăţătoarea.

Trotuarele mişunau de copii cu buchete în mână

Ţin minte că în dimineaţa acelei zile mama mă ambala în uniformă cu o atenţie specială la detalii. Îmi călca atent cămaşa pepită, apretată din timp, îmi lustruia pantofii, îmi peria uniforma. Arătam impecabil, ca un fante trimis să cucerească o divă, pe „tovarăşa”.

La sfîrşit, o secţiune specială era dedicată celei care ne învăţa meticulos să scriem caligrafic propoziile iniţiatice „Ana are mere” ori „Victor cîntă la xilofon”. În lumina orbitoare a acelor începuturi de primăvară, o vedeam ieşind pe uşa profesorilor cu braţele pline de buchete de zambile, frezii sau garoafe. Trotuarele mişunau pînă după prînz de copii în uniforme cu bucheţele în mînă şi de învăţătoare care se chinuiau să ajungă acasă încărcate cu flori.

8 Martie, ecou târziu al lui Valentine’s Day

Acum, toate astea sînt duse. Sub presiunea calendarului accelerat al consumerismului, 8 Martie a devenit o sărbătoare a femeii, ecou destrămat şi târziu al exploziei de romantism siropos pornit la Valentine’s Day. Departamentele de vînzări au decis: mame sînt doar unele pe cînd femei sînt toate aşa că trebuie să mutăm accentul de pe imaginea maternităţii pe cea a feminităţii.

Şi uite-aşa am rămas cu încă un set de nostalgii bune de pus în ramă. Bune şi alea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter