Zile libere 2018. Cum va fi ziua de Rusalii în România și la nivel internațional

De Oana Dinu, pe Ultimul update Joi, 17 mai 2018, 12:19
Zile libere 2018. Se apropie sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, când românii vor avea din nou zi liberă, luni, 28 mai. Iată cum va fi ziua de Rusalii în România și la nivel internațional. 

Din categoria zile libere 2018 face parte și ziua de 28 mai, a doua zi de Rusalii. Astfel, românii se pot bucura de un weekend prelungit sau, de ce nu, de o scurtă vacanță. Sărbătoarea se celebrează anual, la 50 de zile după Învierea lui Isus, nu doar în România, ci la nivel internațional.

Cum sărbătoresc românii de Rusalii

Rusaliile sau Cincizecimea este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, la fel de importantă ca Paștele. Aceasta comemorează coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus și marchează întemeierea Bisericii creștine.

În România, tradițiile legate de Rusalii diferă de la o zonă la alta. În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, sărbătoarea se întinde pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile. Conform tradiției, cine nu respectă această sărbătoare va atrage supărarea ielelor, spirite malefice care ne pot îmbolnăvi.

Dincolo de a fi un eveniment religios foarte important, această sărbătoare este marcată de tradiții și obiceiuri foarte interesante. Jocul Călușalilor și îmbodobirea caselor și a icoanelor cu ramuri sfințite de tei și nuc, leuștean, usturoi, pelin, pentru a alunga spiritele rele sunt unele dintre ele.

A doua zi de Rusalii este liberă în România, Austria, Belgia, Cipru, Grecia, Franța, Germania și alte tări din lume. Anul acesta, Rusaliile pică pe 27 mai (duminică), iar luni (28 mai) este zi nelucrătoare.

Alte zile libere 2018

Imediat după sărbătoarea Rusaliilor, românii vor avea din nou liber, de 1 iunie, atunci când va fi sărbătorită Ziua Copilului. Potrivit prevederilor legale, celelalte zile libere sunt:
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Citește și:

Țigările electronice stochează informații despre consumatori

RATB își prelungește programul pentru Noaptea Muzeelor. Cum se va circula

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter