Un nou tip de înșelătorie: ce trebuie să faci dacă te sună propriul număr de telefon

De Amelia Matei, pe Ultimul update Luni, 09 octombrie 2017, 17:44
Dacă primești un apel telefonic de la propriul număr de telefon, nu răspunde; acesta este cel mai nou tip de înșelătorie care îți poate pune în pericol securitatea și informațiile personale.

Multe persoane au început să respingă numerele de telefon necunoscute, astfel că escrocii se folosesc tot mai mult de manipularea Caller ID.

Phylissia Landix, o angajată de la Protecția Consumatorului din SUA, a explicat cum funcționează această înșelătorie:

„Acest tip de fraudă este posibil datorită unui program pe care escrocii îl instalează în calculator un program care le permite să ascundă sau să afișeze orice număr de telefon pe ecranul celui pe care îl apelează”.

Potrivit lui Landix, falsificarea numărului de telefon poate ajuta escrocii în două moduri. Se pot da drept un angajat al companiei de telefonie mobilă de care aparțineți în speranța că vor obține astfel numărul tău de securitate socială sau alte informații similare. În al doilea rând, aceștia pot folosi tehnologia pentru a introduce taxe frauduloase în următoarea factură de telefon.

 „Cu cât durata apelului va fi mai mare, cu atât hoții vor avea mai mult timp să introducă taxe frauduloase”, a adăugat Phylissia Landix.

Ce trebuie să faci atunci când primești un astfel de apel:

Respinge apelul și, în cazul în care primești un mesaj vocal, nu suna înapoi.

De asemenea, trebuie să ți verifici facture telefonică lunar pentru a te asigura că nu au fost adăugate taxe frauduloase.

Nu crede în Caller ID deoarece escrocii dispun de tehnologia necesară ce le permite să afișeze pe ecranul tău orice număr de telefon.

Nu oferi niciodată informații despre contul bancar, cardul de credit sau despre datele din bulletin decât dacă știi exact cu cine vorbești.

Citește și – Top 5 date pe care nu trebuie să le dezvălui pe Internet

Citește și – Cum poţi să te foloseşti de tehnologie pentru o viaţă mai uşoară

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter