Un afacerist a vrut să îi arate unui pescar cum să facă bani, dar a învățat singur cea mai importantă lecție

De Amelia Matei, pe Ultimul update Vineri, 25 august 2017, 13:52
Un om de afaceri american, care se afla în vacanță în Mexic, se plimba pe malul mării, într-un mic sat de pescari, când vede un om care coboară din barcă cu o plasă plină cu pește. Americanul îl felicită pe pescarul mexican pentru că a reușit să prindă atâția pești și îl întreabă:

─ Cât timp ți-a luat să pescuiești atât de mulți pești?

─ Nu foarte mult timp, răspunde pescarul.

─ Dar de ce nu ai rămas mai mult, ca să prinzi și mai mulți pești?, întreabă omul de afaceri.

─ Pentru că acești pești ne ajung mie și familiei mele.

─ Și ce faci în restul timpului?

─ Păi mă trezesc la ce oră vreau, mă duc să pescuiesc un pic, mă joc cu copiii mei, îmi fac siesta împreună cu soția mea, iar seara mă întâlnesc cu prietenii mei. Bem împreună un pahar de vin și cântăm la chitară. Am o viață bună, nu mă plâng.

Americanul îl întrerupe:

─ Ascultă! Eu am absolvit Harvard și pot să te ajut. Trebuie să începi prin a pescui mai mult, vinzi peștele, iar cu beneficiile astfel îți poți cumpăra un vas mai mare. Cu banii pe care o să ți-i aducă acest vas, poți să îți cumperi un al doilea și tot așa până când vei avea o mică flotă. Apoi, în loc să vinzi peștele unui intermediar, ai putea să negociezi singur cu fabrica sau să îți deschizi propria fabrică de pește. Așa ai putea să pleci din acest sătuc și să te muți în Mexico City, sau chiar la Los Angeles sau New York și să îți dirijezi afacerile de acolo.

Mexicanul stă pe gânduri și îl întreabă:

─ Cât timp ar lua toate astea?

─ Între 15 și 20 de ani, îi răspunde bancherul.

─ Iar după aceea?

─ Ei bine, după aceea vine partea cea mai interesantă. La momentul oportun, îți poți introduce societatea la bursă și să câștigi milioane de dolari.

─ Milioane?, se minună mexicanul. Și apoi?

─ Apoi poți să ieși liniștit la pensie, să te trezești în fiecare zi la ce oră vrei, să pescuiești un pic, să te joci cu nepoții și să îți faci siesta cu soția ta. Iar serile ai putea să le petreci cu prietenii, bând un pahar de vin și cântând la chitară.

─ Adică să mă întorc de unde am plecat? Viața mea este perfectă și nu îmi doresc nimic mai mult, a fost răspunsul pescarului.

Citește și – Soțul miliardar i-a spus că este o norocoasă că s-a căsătorit cu el. Răspunsul femeii este de neprețuit

Citește și – Un bătrânel sărac a fost întrebat de un om bogat de ce este fericit dacă nu are nimic pe această lume. Răspunsul lui te va copleși

Foto – Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter