Târgul de Sfânta Maria. Ce activități poți face la Muzeul ASTRA din Sibiu

De Laura Davidescu, pe Ultimul update Luni, 12 august 2019, 11:17
Dacă minivacanța de Sfânta Maria te-a prins fără program, dar ai chef de o plimbare prin țară, îți recomandăm o vizită la Târgul de Sfânta Maria, cea mai mare întrunire de creatori populari din țară, care va avea loc între 15 și 18 august 2019 la Muzeul ASTRA din Sibiu.

Târgul Creatorilor Populari din România, cunoscut și sub denumirea de Târgul de Sfânta Maria, a ajuns deja la cea de-a 36-a ediție și va avea loc între 15 și 18 august, la Muzeul ASTRA, situat în Dumbrava Sibiului.

Manifestarea reunește peste 200 de meșteri populari din toate zonele etnografice ale țării, dar și din Republica Moldova.

Deschis inițial sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare, în 1963, de către o echipă condusă de Cornel Irimie, Muzeul ASTRA se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare și cuprinde circa 300 de clăriri. Este cel mai mare muzeul din țară și probabil și cel mai frunmos, dacă e să ne gândim că e singurul obiectiv de aceste gen care a fost clasificat cu trei stele în prestigiosul ghid turistic Michelin.

Vei găsi aici case, acareturi, utilaje și diverse obiecte din toate zonele etnografice ale țării, pe care le poți admira pe parcursul zecilor de kilometri de alei, dintre care circa 11 km de alei asfaltate. Pe acestea poți circula inclusiv cu biciclete electrice închiriate, în cazul în care ai mobilitate redusă.

Coase-ți propria ie la Târgul de Sfânta Maria

Pe toată durata târgului, ai ocazia de a-ți croi și coase propria ta ie, deoarece membrele Asociației “Semne cusute”, coordonate de arhitecta Ioana Corduneanu, vor susține ateliere demonstrative de croit, cusut și brodat ii și cămăși tradiționale, la Gospodăria din Râșculița. De asemenea, de joi până duminică, în incinta muzeului vor avea loc workshopuri de dansuri organizate de Ansamblul Haiducii din raionul Rezina, Republica Moldova. În program mai regăsim și ateliere de teatru interactive, realizate de Hocus Pocus Trulala din Sibiu, și spectacole de dansuri și de muzică populară la Târgul de țară care se desfășoară în Muzeul în aer liber.

,,Târgul Creatorilor Populari reprezintă o carte de vizită pe care Muzeul ASTRA o lasă atât în rândul vizitatorilor, cât și în rândul meșterilor populari care vin și revin an de an aici. Atelierele interactive, produsele, poveștile autentice făurite aici, în inima satului românesc, reconfirmă muzeul ca fiind un pol al culturii. Ne-am luat angajamentul să menținem acest loc pe o linie constructivă, prin proiecte sustenabile. Iată că prin astfel de proiecte descoperim și redescoperim muzeul ca spațiu prielnic dezvoltării unei interacțiuni exponențiale între propovăduitorii și  beneficiarii actului cultural”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Ce mai poți vizita în împrejurimi

Pe lângă Târgul de Sfânta Maria de la Muzeul ASTRA, îți recomandăm să vizitezi centrul vechi al Sibiului, care cuprinde numeroase obiective turistice (Muzeul Bruckenthal, Piața Mare și Piața Mică, Turnul Sfatului etc.), iar dacă ai făcut-o deja, poți vizita Mediașul, un oraș aflat la nici o oră distanță, care te va fermeca prin aerul pitoresc de burg medieval. Vei găsi la Mediaș o cetate cu turnuri bine întreținute (unele se vizitează), superba biserică Evanghelică Sfânta Margareta, precum și o mulțime de clădiri vechi, fiecare cu o poveste aparte.

Ca suveniruri, recomandăm obiectele din email produse la fabrica din localitate, nu doar utile, ci și frumoase.

Sursa foto: Muzeul ASTRA, arhiva personală

S-ar putea să te intereseze și:

Săptămâna Haferland 2019. Fii și tu parte din comunitate!

Ce ne învață călătoriile despre amenajarea locuinței. 3 idei împrumutate din hoteluri

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter