Muzeul Național al Satului din București, popas pentru suflet

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 09 decembrie 2020, 14:05

Muzeul Național al Satului din București este o adevărată oază de liniște în inima unei Capitale agitate. Întotdeauna vei găsi ceva nou și interesant în casele tradiționale și în colecțiile adunate la Muzeul Național al Satului din București.  

Cuprins

Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București a împlinit venerabila vârstă de 84 de ani, dar întinerește cu fiecare generație nouă care îi calcă pragul. Casele sunt vechi, morile, fântânile, biserica, gardurile, ulițele sunt întocmai ca la bunici. Dar în fiecare zi, Muzeul Satului prinde culoare și viață și are ceva nou să ne arate, ori de câte ori am ajunge prin curtea lui largă.

Este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din țară, un loc special în care lumea de demult, pacea din satele arhaice, tradițiile și meșteșugurile se împletesc cu lumea de azi, cu nevoia noastră de frumos și de liniște.

Un patrimoniu vast, cu zeci de mii de obiecte și documente

Muzeul Național al Satului din București, popas pentru suflet

Casa din Chiojdu Muzeul Național al Satului

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și-a deschis porțile pentru public în anul 1936. Expoziția permanentă acoperă o suprafață de 14 ha având 380 de monumente, 60.000 de obiecte în colecțiile de patrimoniu și peste 250.000 de documente de arhivă referitoare la sat și viața sa tradițională.

Muzeul este o adevărată comoară etnografică, reprezentând elemente autentice din satul românesc din secolele XVII – XX. Locuinţele, monumentele, artefactele  provenind din diferite zone ale ţării ilustrează viaţa de zi cu zi din lumea satului românesc. Să nu uităm că, până pe la începutul secolului XX, majoritatea populației locuia la țară, iar aglomerările urbane au apărut mai târziu, din cauza industrializării masive din perioada comunistă.

Prof. Dimitrie Gusti, întemeietorul socielogiei românești, a avut o viziune de geniu și a reușit să recreeze atmosfera satelor românești, după 10 ani de studii și cercetări aprofundate, mergând în 600 de localități din România interbelică.

Gospodării aduse în întregime la Muzeul Național al Satului

Muzeul Național al Satului din București, popas pentru suflet

casa din Rușețu Muzeul Național al Satului din București

Muzeul Satului este obiectivul cultural cel mai vizitat din România, deschis în toate zilele săptămânii. Aflat pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul Capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni construcţii reprezentative provenite din cele mai importante zone etnografie ale țării. Poți admira locuințe vechi din Runcu, jud. Gorj, Drăguş din jud. Braşov, Fundu Moldovei din jud. Suceava, Nereju din jud. Vrancea, Dragomireşti din jud. Maramureş sau Ruşeţu din jud. Buzău.

Pentru a construi Muzeul Național al Satului, pe care Dimitrie Gusti obișnuia să îl numească „sunetul trist al clopotelor istoriei României”, casele au fost dezasamblate, bucată cu bucată, transportate cu trenul, căruța sau cu barca până la București unde au fost asamblate la loc pe malul lacului Herăstrău. Cea mai veche casă este construită în secolul al XVII-lea, iar cea mai recentă din secolul al XX-lea.

Fondatorul muzeului spunea la 1936“…pentru a fi bine înţelese, obiectele trebuiesc să fie aşezate în Muzeu, aşa cum sunt ele în realitate, nu între pânze, ci într-o casă adevărată; nu în standuri, ci în bătătura din gospodăria omului. Ne trebuia cu orice chip un Muzeu în aer liber, în care standurile să fie case întregi ţărăneşti, ele înşile piese de muzeu, casele la rândul lor fiind aşezate astfel ca să închipuiască un sat adevărat.”

Muzeul Național al Satului, tablou complet al vieții de odinioară

Muzeul Național al Satului din București, popas pentru suflet

biserica de lemn din Timișeni

Porțile masive din lemn, gardurile din nuiele, acoperișurile din șindrilă sau din paie, casele cu pridvor sau bordeiele pe jumătate săpate în pământ, bisericile din lemn cu turle înalte și picturi extraordinare, toate gospodăriile te fac să te bucuri pentru o clipă de veșnicia satului românesc.

Nici uneltele, mașinăriile și instalațiile folosite odinioară de țărani nu au fost uitate în Muzeul Național al Satului. Teascuri de vin sau de ceară, mori de apă și mori de vânt, o piuă pentru spălatul rufelor și velințelor reprezintă puncte de interes major pentru turiști care le pot vedea exact așa cum erau folosite odinioară.

Pentru un scurt popas, se poate face o pauză la hanul “La Bariera”, cunoscut si sub numele de hanul “La Frâncu”, adus de la Vălenii de Munte, o frumoasă regiune colinară care face legătura între Valea Prahovei și Buzau. În memoria locală se păstrează amintirea unei călătorii a domnitorului Alexandru Ioan Cuza care ar fi poposit la acest han. Hanul a fost transferat în anul 1990 în Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.

Colecții impresionante de obiecte și documente inestimabile

Muzeul Național al Satului din București, popas pentru suflet

Muzeul Naţional al Satului merită vizitat în orice anotimp și mai ales în zilele în care se organizează târguri și ateliere creative. Primăvara și vara este plin de flori și verdeață și îți oferă o plimbare plăcută pe malul lacului, printre case. Toamna, în zilele reci, poți descoperi patrimoniul conservat în cele 10 colecţii  intitulate Lemn, Port Popular, Scoarţe, Obiceiuri, Religioase, Textile, Ceramică, Documentare, Ţări Străine, Jucării. Peste 9.000 de obiecte se află în inventarul expoziţiei în aer liber, dar restul de aproape 48.000 este protejat în spațiile amenajate în noua clădire a muzeului.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” deţine și o colecţie de arhivă documentară structurată în 16 subcolecţii, ce însumează peste 300.000 de documente și materialele rezultate ale cercetărilor muzeografice sau academice desfăşurate pe întreaga perioadă de viaţă a muzeului.

Alte muzee din București cu spații verzi pe care trebuie să le vizitezi

Dacă îți plac muzeele în aer liber sau muzeele înconjurate de grădini liniștite, iată ce mai poți vizita în Capitală

Casa Melik sau Muzeul Theodor Pallady, cea mai veche casă din București, cu o curte în care copacii bătrâni și trandafirii te îndeamnă la reverie, după ce ai admirat lucrările marelui pictor. Aceasta se află pe str. Spătarului nr. 22

Muzeul Național al Satului din București, popas pentru suflet

Casa Memorială Tudor Arghezi

Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, un spațiu inedit datorită istoriei și amintirilor pe care le poartă cu ea, se află în casa în care a locuit poetul începând cu anul 1930. Conform dorinței testamentare a scriitorului, începând cu anul 1974, aceasta a devenit casă memorială. În curtea casei este o livadă mare și frumoasă, dar și tipografia Biletelor de papagal, unde astăzi sunt expuse volume, documente, reviste și imagini din istoria familiei Arghezi.

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a fost ridicat la marginea Bucureștiului în 1905 pentru a deveni o veritabilă vilă de odihnă a proprietarului, un important exponent al medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea. Muzeul se află pe strada Dr. Nicolae Minovici la nr. 1 și deține o grădină largă, cu arbori vechi, frumos amenajată după renovarea clădirii, în care te poți bucura de câteva clipe de liniște, departe de traficul bucureștean.

Vezi și cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucuresti

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter