Palatul Mogoșoaia, istorie, artă și recreere în complexul domnesc

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 25 octombrie 2022, 14:19
Oază de liniște într-una dintre cele mai aglomerate zone de lângă București, Palatul Mogoșoaia atrage turiștii nu doar prin frumusețea și istoria lui bogată, dar și prin activități moderne de recreere. Se poate face sport la Palatul Mogoșoaia, plimbări cu barca, activități diverse cu cei mici sau se poate savura un dejun gustos la terasa din curte.

Cuprins


Palatul Mogoșoaia are o istorie tumultoasă! Clădirea aceasta robustă a trecut prin multe jafuri și incendii, prin bombardamente în război, dar a rămas peste veacuri mărturie a unor vremuri cu care ne mândrim. Palatul Mogoșoaia găzduiește un ansamblu de clădiri construite în stilul brâncovenesc inconfundabil, înconjurate de parcuri și apărate în partea de nord de apele lacului cu același nume. Complexul Brâncovenesc a devenit unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din țară, pentru toți cei care vor să descopere locurile deosebite din jurul Bucureștiului.

Moștenire domnească

Complexul domnesc de la Mogoșoaia conține clădirea propriu-zisă, curtea cu turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. Principala clădire a complexului de la Mogoșoaia este rezervată apartamentelor familiei princiare la primul etaj, unde se ajunge direct din curte pe o scară exterioară ce dă într-un balcon amplasat pe fațadă.

Parterul palatului conține camerele servitorilor, iar la subsol se află o pivniță cu un tavan format din patru domuri. Fațada dinspre lac este și ea una aparte cu o logie de inspirație venețiană, cu trei arcade. Frumoasele sere inspirate de arhitectura de la Versailles au fost montate mult mai târziu, după ce principele Bibescu a început să se ocupe de refacerea parcului și a domeniului.

În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică. Din 2010, moștenitorii de drept al Marthei Bibescu, care trăiesc în Marea Britanie, se luptă în justiție pentru recuperarea complexului, sau la nevoie pentru obținerea unei despăgubiri adecvate.

Palatul Mogoșoaia, de unde îi vine numele și renumele!

Palatul Mogoșoaia, istorie, artă și recreere în complexul domnesc

Prin anii 1680, Constantin Vodă Brâncoveanu începe să cumpere pământ în partea de nord a Bucureștiului, de la un boier pe nume Mogoș. Nu se știe ce soartă a avut boierul, dar văduva lui, Mogoșoaia, ajunge vestită în acele locuri datorită averii pe care o moștenește după moartea lui. De aici, vine și numele localității și al lacului care străbate jumătate din domeniul Mogoșoaia.

În 1702, palatul lui Brâncoveanu era deja construit și vodă urma să îl lase moștenire fiului său Ștefan. Domeniul Brâncovenilor din Mogoșoaia era capăt de drum pentru vestitul Pod al Mogoșoaiei, care pornea din inima Bucureștiului și care este cunoscut azi drept Calea Victoriei.

Vodă Brâncoveanu și toți fiii săi au fost masacrați de otomani în 1714, iar turcii au pus stăpânire pe palat, de unde au jefuit toate comorile și bunurile găsite. Din palat, a devenit un simplu han pentru trupele otomanilor care împresurau Bucureștiul.

Răscumpărat de la turci pe bani grei

Palatul Mogoșoaia, istorie, artă și recreere în complexul domnesc

Un nepot al lui Brâncoveanu, Ștefan Cantacuzino, a reușit să îl răscumpere de la turci și câteva sute de ani a rămas în posesia Brâncovenilor.

În anul 1911, palatul a fost cumpărat de prințul George Bibescu și dăruit ca dar de nuntă soției sale, Martha Bibescu. Numai că frumosul palat era deja o ruină, distrus aproape în întregime de bombardamentele din război. Din grija principesei Martha Bibescu, palatul renaște și se ridică din moloz, fațadele fiind respectate întocmai după stilul brâncovenesc de la prima construcție.

Interioarele au fost refăcute tot după schițele principesei, din aduceri aminte și din elementele altor domenii domnești pe care le-a stăpânit familia Brâncoveanu. Tot ea a decorat, după restaurarea palatului, toate camerele și sălile cu obiecte de familie și obiecte de artă, picturi, mobilier și statui din patrimoniul familiilor Bibescu, Mavrocordat sau Brâncoveanu. Datorită Marthei Bibescu, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia arată azi ca o adevărată bijuterie de patrimoniu și ne putem bucura de frumusețea de odinioară a unei clădiri în care s-a scris istorie.

De la gloria interbelică la jaful comuniștilor

Cât timp a fost în proprietatea Marthei Bibescu palatul a fost vizitat de personalități precum Charles de Gaulle, Marcel Proust, Nicolae Iorga, Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, Regele Carol I al României, Regina Maria a României, Regele Ferdinand I al României sau Winston Churchill. În 1945, domeniul a fost naționalizat forțat de autoritățile comuniste, iar după acuzațiile fictive aduse Marthei Bibescu și moștenitorilor săi, palatul a fost rechiziționat și jefuit de comuniști în 1957, obiectele de artă fiind furate fără șansa de a mai fi recuperate.

Biserica domnească Sf Gheorghe

Palatul Mogoșoaia, istorie, artă și recreere în complexul domnesc

Lipită de zidurile domeniului, apărată de poartă, dar accesibilă locuitorilor din zonă, biserica a fost ridicată de Brâncoveanu înainte de a vedea palatul terminat, probabil în anul 1688. În 1705 se finaliza pictura interioară care s-a păstrat până azi, fiind vizibile inclusiv inscripții în limba greacă. Icoanele din altar sunt de o frumusețe deosebită, iar portretul lui Brâncoveanu cu fiii săi este încă vizibil și a rămas ca o dovadă că spiritul acestei familii nu a fost distrus niciodată.

Recreere la Palatul Mogoșoaia

Domeniul larg al parcului a fost renovat, s-au asfaltat aleile, au fost curățate peluzele și au fost plantați copaci tineri. La iarbă verde, se poate sta vara cu familia, în apropiere de lac sau lângă micul crâng al parcului. În apropiere se află un loc de joacă pentru copii și tot pentru ei sunt spații libere aici unde se pot plimba cu rolele sau cu bicicleta.

Iarna, se organizează în luna decembrie unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun, cu instalații luminoase feerice printre copaci.

Pe apa lacului Mogoșoaia se fac plimbări cu barca, iar în complex se poate lua masa la terasă, în apropiere de fosta cuhnie domnească.

foto: Wikipedia.org

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter