„România nu e pregătită pentru o femeie preşedinte”

De Unica.ro, pe

Scena politică românească este încă dominată de politicieni bărbaţi. Prezenţele feminine sunt puţine, iar cele mai cunoscute au ieşit din anonimat prin controverse,…
… protecţia unui coleg influent sau ţinute colorate.  Strălucirea durează însă puţin, avertizează doamnele din politică ce au răspuns provocării verticalnews. Ele consideră, în unanimitate, că România nu este încă pregătită pentru un lider feminin la Cotroceni sau la Palatul Victoriei, din cauza mentalităţii tradiţionaliste.

De ce trebuie ca  femeile să fie bine reprezentate în politică? Ce atuuri au ele în faţa bărbaţilor?

Adriana Săftoiu (PNL): Atât timp cât societatea  este formată şi din femei, ele sunt şi în politică. Într-o competiţie politică, femeia ca persoană individuală poate fi mai bună decât un competitor barbat. Sau invers. Sigur, o femeie poate să fie defavorizată în acest moment datorită percepţiei „misogine” că o femeie nu poate să facă faţă provocărilor politice, că nu e potrivită pentru o asemenea profesie. În acelaşi timp, se pare că o femeie este mult mai agreată de cetăţeni în funcţii care au ca atribut „gospodarul”.

Aşa se şi explică de ce cetăţenii votează mult mai uşor o femeie primar decât preşedinte, funcţie care, la noi, e atribuită eminamente masculului.

Daciana Sârbu (PSD): Femeile nu „trebuie” să fie în politică pentru că sunt femei, ci dacă au calităţi care le recomandă. Clişeele spun că noi suntem mai „grijulii” şi mai capabile de compasiune, iar bărbaţii – mai agresivi şi determinaţi.

Cristina Pocora (PNL): Meseria de politician este ca oricare alta şi, atâta timp cât te dedici acesteia, nu contează dacă eşti femeie sau bărbaţi.

Alina Gorghiu (PNL): Femeile în politică sunt un „must”. Atuurile sunt multe: sunt mai predispuse spre analiză, mai atente la detalii, mai insistente şi tenace. Şi sunt la fel de puternice, perseverente şi credibile precum colegii bărbaţi. Politica nu mai este un teren  exclusiv al bărbaţilor.

Sulfina Barbu (PDL): În democraţie, clasa politică este oglinda societăţii. Dacă populaţia este formată în mod aproape egal din femei şi bărbaţi,  reprezentarea  femeilor în politică ar trebui să fie cât mai echilibrată. Experienţa mi-a demonstrat că femeile sunt mai înclinate către dialog şi niciodată conflictul nu este prima opţiune. Ele sunt şi mai precaute, ceea ce înseamnă că, întotdeauna, mai întâi calculează riscuri, avantaje şi apoi iau o decizie.

Norica Nicolai (PNL): Femeile sunt deja în politică şi au devenit voci foarte puternice în apărarea democraţiei, oriunde în lume. Sunt serioase, consecvente şi sincere, mai ales într-un domeniu ca politica unde primordiale sunt  problemele oamenilor.

Citeşte continuarea materialului pe verticalnews.ro

Foto: arhivă Ringier

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter