Muzica, un nou mod de învăţare

De Revista Unica, pe

Eşti în căutarea unei activităţi potrivite pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău? Află mai multe despre „Learn with music“, un program unde copiii între 3 luni şi 6 ani pot învăţa limba engleză prin muzică şi joc.
Educarea celor mici prin muzică nu este o noutate, căci dintotdeauna mamele sau educatoarele au învăţat copiii să fredoneze diferite cântecele. Numai că muzica poate avea un rol mult mai important în dezvoltarea copiilor, şi asta imediat după naştere. Înainte de 9 ani, este asociată cu o mai mare dezvoltare a funcţiilor memoriei verbale, susţin cercetători americani. În SUA, programul „Learn with music“ are mare succes, căci este o metodă uşoară şi interactivă pentru copii de a învăţa teoreme, tabla înmulţirii sau limbi străine.

Dezvoltă-i creativitatea

Laureaţi ai Premiului Nobel pentru Medicină, doctorii David Hubel şi Torsten Wiesel de la Harvard Medical School, au demonstrat că părţile creierului care nu sunt stimulate suficient în primii ani de viaţă se atrofiază. Stimularea verbală şi muzicală la o vârstă fragedă, prin învăţarea unei a doua limbi, are numeroase beneficii în câmpul creativităţii. De asemenea, un copil bilingv va fi capabil să analizeze şi să cerceteze lucrurile din mai multe perspective, exersându-şi atenţia distributivă. Psihologul Andrea Dîrzu confirmă valoarea pe care o poate avea educaţia muzicală: „Sunetele aranjate într-o manieră armonioasă pot influenţa pozitiv dezvoltarea neuronală şi emoţională a copiilor. De aceea, orice stimulare perceptivă (vizuală, auditivă) contribuie la această dezvoltare.“ Dana Toma – Daisy, profesoara care deţine franciza „Learn with music“ în România, explică  programul: „Instrumentele muzicale îi fascinează pe copii. Bebeluşii trebuie încurajaţi să compună propria muzică, experimentând clopoţeii şi zornăitoarele specifice vârstei. Toba, xilofonul şi ouăle muzicale pot fi instrumentele pentru următoarea etapă de vârstă“.

Joc pentru familie

De multe ori, este dificil să-ţi convingi copilul să meargă la anumite cursuri, te loveşti de un refuz nemotivat, iar să-l obligi nu este deloc recomandat. Mulţi copii refuză din timiditate sau pentru a nu renunţa la joacă.  „Learn with music“ însă este o „păcăleală“ bună. „Cursul este perfect pentru părinţii care doresc să fie activi cu copilaşii lor. Avem mulţi taţi şi bunici care au fost fericiţi învăţând, alături de cei mici, cum să folosească timpul liber al copiilor într-un mod educativ“, spune Daisy. Cele 45 de minute de curs sunt antrenante, fiind structurate în „activităţi pur muzicale, de ritmică şi sunet, apoi poezie şi rimă în limba engleză, şi, la final, jocuri şi cântat instrumente pe care copiii le adoră“.

Părinţii participă activ şi sunt încurajaţi

să repete acasă jocurile şi dansurile de la cursuri. „Copiii răspund favorabil la muzica ce le este familiară. Punând zilnic CD-ul cu muzică în limba engleză, micuţul îşi va îmbogăţi vocabularul, în timp ce versurile sunt memorate“, ne mai sfătuieşte Daisy.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter