10 comportamente umane inexplicabile

De Nicoleta Galeteanu, pe

Oamenii de ştiinţă au divizat atomul, au dus oamenii pe lună şi au „disecat” amănunţit ADN-ul, dar există mistere despre oameni pe care încă nu au reuşit să le explice.
Dacă intuiţia este considerată un al şaselea simţ, oamenii dispun şi de alte capacităţi ezoterice, care sfidează limitele ştiinţei.

Mai mult, unele mistere umane par să fie şi mai dificil de explicat, de vreme ce acestea nu sunt accesibile practicii tuturor.

Nu ştim cum plângem sau râdem, de ce ne gâdilăm sau putem fi telepatici. Dacă ţi se par că sunt doar nişte abilităţi banale, ce spui despre autocombustie, levitaţie sau clarviziune? Iată totuşi şi câteva teorii despre aceste fenomene.

1. Înroşirea feţei

O „perlă” scăpată, un compliment primit, o minciună spusă, toate transmit emoţii care ne fac să roşim în obraji.

La nivel biologic, înroşirea implică activarea sistemului nervos vegetativ, crescând astfel cantitatea de sânge la nivelul obrajilor sau al gâtului. Dar ce stimuli transmit emoţiile către sistemul vegetativ?

2. Râsul şi plânsul

Râdem la glume şi plângem când suntem trişti şi, deşi le trăim în fiecare zi, aceste banale forme prin care ne exprimăm emoţiile rămân neînţelese.
Se ştie încă că stările emoţionale puternice generează secreţia de endorfine care creează la rândul ei euforie si poftă de râs.

3. De ce ne fură somnul

Somnul este crucial pentru oameni şi animale, dar motivele subtile pentru care dormim un sfert din viaţă nu le cunoaştem.

Cert este că nimeni nu poate rezista fără somn foarte mult timp, deşi au fost câteva astfel de recorduri. Totuşi, privarea îndelungată de somn poate duce la schimbări de comportament, halucinaţii şi în cazuri extreme, la deces.

4. De ce visăm

Misterul care învăluie visele nu s-a descoperit nici el.
Sigmund Freud era de părere că visatul este un exerciţiu pentru creier, prin care omul trăieşte tot ce cumulează în subconştient – trăiri, emoţii, frustrări, năzuinţe.
Cercetătorii consideră că visele apar în timpul somnului profund, prin stimularea sinapselor dintre celulele nervoase.

Potrivit acestora, somnul are două etape, NREM (mişcarea non-rapidă a ochilor) şi REM (mişcarea rapidă a ochilor).
Somnul în NREM este similar hibenării, conservând energie, în timp ce somnul în REM are la bază amintirile, cred oamenii de ştiinţă.

5. Autocombustia

Dacă ai auzit de autocombustie din „Dosarele X” află că scenaristul nu a inventat deloc ideea.

Descoperit în 1763, fenonemul a revelat cazuri în care oamenii luau foc din senin, în absenţa oricărui combustibil sau sursă de foc. Ceea ce este şi mai şocant este că omul în cauză nu simte dureri, iar obiectele din jur nu sunt afectate deloc.

Fenomenul nu a putut fi explicat dar a fost clasat în categoria paranormalului…

Citeşte, pe pagina următoare, care sunt celelalte mistere inexplicabile ale omului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter