Mănăstirea Prislop. Pelerinaj la mănăstirea lui Arsenie Boca

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Marți, 28 martie 2023, 15:05
Mănăstirea Prislop este unul dintre cele mai vizitate așezăminte religioase de la noi din țară, în special datorită faptului că aici este înmormântat părintele Arsenie Boca.

Mănăstirea Prislop reprezintă, de aproximativ șapte secole, unul dintre cele mai importante lăcașe de cult ortodoxe din România. Este un loc încărcat de spiritualitate și energie pozitivă în care orice bun creștin își poate reîncărca bateriile.

Unde se află Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop se află în Transilvania, în județul Hunedoara, în apropierea satului Silvașu de Sus, la o distanță de aproximativ 5 kilometri de acesta și 15 kilometri față de orașul Hațeg. Mănăstirea Prislop a fost ctitorită în anul 1399 de către Sfântul Nicodim, canonizat ulterior, și considerat astăzi drept reorganizatorul și îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu.

Mănăstirea Prislop. Pelerinaj la mănăstirea lui Arsenie Boca 3

Cum se ajunge la Mănăstirea Prislop

La Mănăstirea Prislop se ajunge foarte ușor cu mașina, făcându-se trecerea prin orașul Hațeg și Silvașul de Sus. În plus, între zona turistică Lacul Cinciș și Mănăstirea Prislop a fost asfaltat un vechi drum forestier, astfel că traseul devine ușor de abordat și din orașul Hunedoara, distanța fiind de aproximativ 20 de kilometri. Astfel, din zona Castelului Corvinilor, distanța pe ruta Teliuc – Cinciş – Silvaşul de Jos este aproxmativ egală cu cea de pe ruta Hunedoara – Hăşdat – Silvaşul de Jos.

Cine a fost Arsenie Boca

Arsenie Boca, denumit și Sfântul Ardealului, s-a născut sub numele Zian Boca, pe data de 29 septembrie 1910, în Vața de sus, Hunedoara. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. În timpul regimului comunist a fost anchetat, hărțuit și închis, fiind considerat opozant al doctrinei. Încă de atunci reușea să strângă oameni în jurul său și Securitatea s-a temut de amploarea pe care numele său o luase astfel că i s-a interzis să mai îmbrace haina monahală și să slujească. Sub atenta supraveghere a regimului, Arsenie Boca trăia doar din picturile realizate în biserici și mănăstiri.

Mănăstirea Prislop. Pelerinaj la mănăstirea lui Arsenie Boca 3

Arsenie Boca a absolvit studiile teologice şi pe cele ale Institutului de Arte Frumoase din Bucureşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. A murit la 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 de ani, în Sinaia, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989.

Pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca

După moartea Părintelui Arsenie Boca, odată cu aflarea minunilor pe care le-a făcut, un adevărat fenomen a prins contur, și tot mai mulți oameni au venit la Mănăstirea Prislop. În fiecare an, chiar de ziua sa, sute de oameni vin în pelerinaj și se roagă la mormânt, considerându-se că părintele face minuni chiar și după moarte. În plus, Mănăstirea Prislop găzduiește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, dar și icoanele pictate de părintele Arsenie Boca. Turiștii care ajung la porțile Mănăstirii Prislop, dacă nu sunt îmbrăcați adecvat, pentru a o putea vizita, li se pun la dispoziție haine decente. În caz contrar, accesul nu le este permis.

Mănăstirea Prislop. Pelerinaj la mănăstirea lui Arsenie Boca 3

Obiective turistice în apropiere de Mănăstirea Prislop

La câțiva metri de mormântul Părintelui Arsenie Boca se află o peșteră, Peștera sihastrului Ioan, care a trăit cu cinci secole în urmă și a fost, de asemenea, canonizat de Biserica Ortodoxă. Călugărul Ioan şi-a săpat singur chilia în stâncă, iar astăzi a devenit un loc de rugăciune pentru vizitatorii care ajung la Mănăstirea Prislop.  În Hunedoara, la distanțe relativ mici de Mănăstirea Prislop, se mai pot vizita Cetatea Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana, Cetatea Blidaru, Costești, Mănăstirea Densuș, Cetatea Deva, Castelul Corvinilor, Rezervația de Zimbri.

Mănăstirea Prislop. Pelerinaj la mănăstirea lui Arsenie Boca 3

Daca cobori pe Valea Oltului, poti vizita Manastirea Cozia.

Sursă foto: Shuterstock, Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter