Curiozități despre petrecerea de Revelion! Tradiții de prin lume

De Adina Zamfir, pe

Petrecerea de Revelion trebuie să fie bogată, sclipitoare și plină de veselie! Așa atragem norocul în noul an. Dar fiecare popor are obiceiurile lui curioase prin care sărbătorește Revelionul și nici românii nu se lasă mai prejos!

Cuprins

Petrecerea de Revelion, cu multă distracție și șampanie, a devenit și pe la noi o tradiție plină de fast la sfârșitul secolului al XIX-lea, când românii au împrumutat modelul balurilor dansante care se organizau de Anul Nou la Paris.

Dar începutul noului an este sărbătorit de mii de ani în lume, cu tot felul de tradiții, superstiții și obiceiuri curioase. În cele mai multe țări din lume, petrecerea de Revelion începe din seara zilei de 31 decembrie și se încheie în dimineața zilei de 1 ianuarie.

Anul Nou – o scurtă istorie

Primele petreceri de Anul Nou au fost organizate de babilonieni, dar pentru ei un an nou începea în luna martie, la primă lună nouă după echinocțiul de primăvară. Romanii sărbătoreau și ei Anul Nou în luna martie, dar tradiția a fost schimbată când a fost introdus calendarul iulian.

Împăratul roman Cezar a decretat ca noul an să înceapă la data de 1 ianuarie, zi care era închinată zeului Ianus. Acesta este zeul cu două fețe din panteonul roman, o față care privește în urmă, la anul care se încheie, și o față care privește înainte, spre viitor, la noul an care începe.  

Ce înseamnă termenul Revelion

Termenul de Revelion a fost moștenit din limba franceză, de la termenul ”reveiller” care înseamnă a se trezi, a se deștepta. Așa cum spun francezii, în noaptea de Revelion este musai să fii treaz și să petreci cu oamenii dragi.

La miezul nopții, este bine să te prindă Anul nou vesel și fericit la petrecerea de Revelion, cu un zâmbet larg pe față și cu o șampanie în mână. Se spune că nimeni nu trebuie să fie singur de Revelion și că trebuie să săruți pe cineva drag în momentele în care ceasul bate miezul nopții, pentru a avea un an nou mai bun și mai fericit! 

Petrecerea de Revelion la români, obiceiuri vechi și noi

Curiozități despre petrecerea de Revelion! Tradiții de prin lume

Multe obiceiuri frumoase sunt legate de Anul nou, unele moștenite din tradiția populară, altele mai noi și mai colorate, care s-au răspândit pe la oraș. Și toate sunt menite să ne aducă prosperitate și sănătate în anul care vine.

Haine noi și bani în buzunare  

La petrecerea de Revelion, să nu mergi niciodată cu buzunarele sau cu portofelul gol. Ai grijă să ai bani la tine și să nu dai cu împrumut, că altfel ți se topesc banii din buzunar tot anul care vine. Și pe la țară, prin Ardeal și Bucovina, se pregăteau câteva turte pentru masa de Revelion în care gospodinele ascundeau câte un bănuț. Cine găsea bănuți în pâine, era un om cu adevărat norocos și avea speranțe de mai bine în noul an.

Românii mai țin la un obicei pe care îl păstrează și de Revelion, și de Paște. În noaptea dintre ani, trebuie să purtăm haine noi, ca să ne meargă bine tot anul. Și trebuie să avem grijă să nu aruncăm nimic de Revelion la gunoi, nici a doua zi, pe 1 ianuarie, că ne aruncăm norocul din casă.

Preparatele norocoase pe masa de Anul Nou

Pentru masa de petrecere, neapărat ne trebuie vin roșu, pește și struguri. Acestea sunt alimente biblice și pline de semnificații, care aduc sănătate, prosperitate și pace în casă.

Dacă pe la alte popoare se mănâncă pui sau curcan, românii se feresc să gătească pasăre pentru petrecerea de Revelion. Nouă ne place tot friptura de porc, mai ales că acest animal înseamnă belșug în tradiția noastră populară.

În popor se spune că pasărea înseamnă risipă și sărăcie. Așa cum găina scormonește și împrăștie semințele, așa se împrăștie banii și norocul în anul care vine, dacă servim friptură de pasăre în noaptea dintre ani.

Cum atragem norocul la ușă

O superstiție românească spune că, dacă primul om care îți intră în casă după Anul Nou este un bărbat brunet, acesta va aduce mult noroc și bani în casă.

Și tot noroc vor aduce și colindătorii care vin în prima zi din noul an cu Sorcova. Se spune că cine îi primește și le dă bănuți copiilor, vor avea parte de sănătate și belșug.  

Obiceiuri curioase la alte popoare

Curiozități despre petrecerea de Revelion! Tradiții de prin lume

Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopții, când ceasul bate ora 12. Cele 12 boabe simbolizează cele 12 luni ale noului an, iar cine reușește să le mănânce pe toate cât timp bate ceasul ora fixă, va avea o soartă fericită în noul an.

Danezii adună cât mai multe vase de ceramică vechi să le spargă la petrecerea de Revelion, dar nu oricum! Ei le sparg în ușile vecinilor și ale prietenilor, iar norocosul care are cele mai multe cioburi la ușă știe că va fi ocolit de ghinion și că va avea un an prosper.

Multe popoare au obiceiul de a purta haine colorate în roșu, auriu sau alb în noaptea de Revelion. Și pe la noi a devenit o tradiție să porți lenjerie intimă de culoare roșie la petrecerea dintre ani, ca să ai parte de dragoste și de noroc.

Prin țările Americii latine, în seara de Revelion, oamenii pun mâna pe un geamantan, să le deschidă drumuri noi în anul care vine și să le porte noroc la drum lung. Mexicanii cred că valiza le va aduce mai multe aventuri și călătorii în noul an.

Grecii păcălesc puțin soarta de Revelion pentru a atrage norocul în casă. În primele minute din noul an, ei trimit un copil afară și îl roagă să sune la ușă. El va fi, astfel, prima persoană care intră în casă în anul cel nou și va aduce cu el bucurie și prosperitate.

Concursuri haioase la petrecerea de Revelion

În Ucraina, pe la sate, se puneau boabe de porumb în fața fetelor bune de măritat și se aducea un cocoș. Prima fată spre care se îndrepta cocoșul avea să se mărite în noul an.

În Canada și Statele Unite, bărbații se iau la întrecere aruncându-se în apele înghețate ale oceanului sau ale unui râu. Cu cât aveau curajul să facă o baie strașnică la miezul nopții, cu atât câștigau admirația fetelor și se considerau mai norocoși.

În Estonia, mesenii se iau la întrecere să mănânce 7, 9 sau 12 preparate la petrecerea de Revelion, până la miezul nopții. Cine reușește să guste măcar din toate, știe că norocul va fi de partea lui în anul viitor.

Grecii fac un concurs în care aruncă rodii în pragul casei. Cu cât rodia se sparge și împrăștie mai multe semințe roșii, cu atât familia și casa stăpânului vor fi mai înfloritoare și mai prospere.

Tradiții amuzante, dar cu tâlc

În Ecuador, de Anul Nou, oamenii dau foc pe stradă la sperietori făcute din carton și la fotografiile mai puțin reușite din anul care se încheie. Astfel ei cred că vor alunga ghinionul și vor avea mai mult noroc în noul an. 

Irlandezii aruncă bucățele mici de pâine în perete la petrecerea de Revelion, pentru a păcăli spiritele rele să nu se așeze la masa lor.

În Danemarca, tinerii încearcă să se urce pe o scară la miezul nopții de Revelion, pentru a sări de acolo când bate ceasul Noul An. Așa încep noul an în forță!

Ritualuri de dragoste la petrecerea de Revelion

sarutul sub creanga de vasc
Sarutul sub creanga de vasc iti aduce dragoste tot anul

Dacă ești în căutarea iubirii, sărută-l pe bărbatul pe care îl dorești sub crenguța de vâsc la petrecerea de Revelion. Așa îi vei cuceri inima! Este una dintre cele mai populare superstiții din lume, dar nu este singura tradiție legată de dragoste.

În Anglia, se rupe un os

Pare ciudat, dar în Marea Britanie și în America se practică. Aici se servește adesea friptură de pasăre la masa de Revelion. Două tinere care sunt singure trebuie să tragă de capetele osului dublu de la pieptul de pasăre. Pe ce parte se rupe osul, acolo se vede dragostea, iar tânăra respectivă are șanse să iubească și chiar să se căsătorească în noul an.

În Brazilia, dragostea e dusă de valuri

De Revelion, femeile din Brazilia au o tradiție foarte frumoasă. Ele se duc la plajă și aruncă în mare flori albe și alte mici ofrande parfumate să fie sănătoase, să fie frumoase și norocoase, dar mai ales să găsească iubirea, dacă sunt singure.

În Bolivia, se poartă lenjeria roșie

Dacă ai auzit de acest obicei de a purta lenjerie intimă roșie în noaptea de Revelion, trebuie să știi că este un sfat foarte bun. El își are originea în superstițiile legate de dragoste din Bolivia.

Aici, femeile poartă roșu în noaptea dintre ani pentru că este culoarea pasiunii și pentru că le ajută să fie mai frumoase și mai atrăgătoare în anul care vine.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter