Harvey și Irma – povestea soților care poartă numele celor două uragane

De Amelia Matei, pe Ultimul update Marți, 12 septembrie 2017, 10:53
Harvey și Irma sunt căsătoriți de 75 de ani. Nu, nu este o glumă! Un cuplu de bătrâni din Washington poartă numele celor două uragane care au provocat numeroase pagube sezonul acesta în SUA și nu numai.

Povestea lor de iubire a început în anii ’40. S-au cunoscut întâmplător și s-au îndrăgostit pe loc unul de celălalt. În anul 1942 s-au căsătorit, iar de atunci Harvey (103 ani) și Irma (92 ani) sunt de nedespărțit și au împreună trei copii.

„Nu știu cum au botezat aceste uragane Harvey și Irma”, a declarat bătrânul în vârstă de 103 ani, întrebat de jurnaliști.

Însă explicația este simplă. Din 1979, Organizația Meteorologică Mondială a alternat numele bărbaților și femeilor, în ordine alfabetică,  pentru furtunile tropicale care s-au format peste Atlantic. Numele sunt date alternativ băiat-fată. Până, în anii ’70, uraganele erau botezate de marinari cu numele soţiilor sau ale prietenelor, însă acest lucru a fost considerat sexist şi aşa au apărut şi uragane cu nume de băiat.

Astfel, dacă numele unui uragan începe cu litera „A”, numele următorului începe cu litera „B”. De aceea, uraganul Harvey este urmat de Irma, care va fi urmată de Jose, care va fi urmat de Katie, iar Lee este în curs de formare.

Șase liste de nume sunt păstrate și utilizate prin rotație, astfel încât numele folosite pentru uraganele mici din 2017 vor fi reutilizate în 2023. Doar numele uraganelor devastatoare, cu pagube materiale și umane, sunt retrase de pe lista cu pricina.

Având în vedere pagubele cauzate de uraganele Harvey și Irma, este foarte puțin probabil ca cei doi soți să își audă din nou numele în acest contex. Cei doi bătrâni locuiesc în orașul Spokane, din statul american Washington și spun că nu s-au confruntat niciodată cu un uragan.

„Este foarte trist. Nu am idee ce aș fi făcut pentru că nu am fost niciodată în această situație. Aș încerca să îi ajut pe ceilalți”, a spus bătrâna în vârstă de 92 de ani.

Citește și – Cum se stabilesc numele uraganelor

Citește și – 7 fenomene naturale inexplicabile

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter