Grevă Metrorex. Cum vor circula trenurile din 19 noiembrie

De Oana Dinu, pe
După greva de avertizare de două ore ce a avut loc azi, sindicaliștii amenință că de luni, 19 noiembrie, situația se va înrăutăți. Dacă nu vor primi răspuns pozitiv la solicitări, vor face grevă generală.

Negocierile privind contractul colectiv de muncă ale angajaților Metrorex au început cu mai mult timp în urmă, dar până în acest moment nu s-a ajuns la un acord. Aceștia au cerut o creștere salarială de 42 de procente, dar li s-au oferit doar 18, motiv pentru care au refuzat oferta, conform Digi24.

Dacă negocierile vor eșua și nu vor fi majorate salariile, sindicaliștii amenință cu o grevă Metrorex generală, ce va afecta circulația transportului public în comun și implicit 700.000 de călători.

„După toate demersurile nu am reușit s-a încheiem un contract colectiv de muncă pe 2018, 2019. Ieri eram pe cale de a ne înțelege, dar ministrul Lucian Șova a intervenit ca acest conflict să nu se rezolve. Nu putem decât să ne îndreptăm spre o grevă generală. De luni, trenurile să nu mai circule între orele 4 și 16, nu doar 2 ore cum s-a întâmplat azi”  a declarat Ion Rădoi, liderul USLM.

Greva generală se va ține între orele 4 și 16:00 pentru că legea îi obligă să asigure o treime din programul de lucru pe perioada unei greve generale.

Ce spune ministrul Transporturilor despre greva Metrorex

Lucian Şova, ministrul Transporturilor, a declarat că această grevă Metrorex nu este „pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou.”

Toți cei care au închiriat spații în incinta stațiilor de metrou pe baza unui contract care a expirat, au refuzat să părăsească aceste spaţii, iar în aceste condiţii au fost notificate, în urmă cu două zile, în legătură cu faptul că vor fi debranşate de la utilităţi, scrie Adevărul.

Anul acesta, spaţiile au adus venituri de 2.376.000 de lei, din care Metrorex a primit 855.000 de lei, a mai precizat Șova.

Ministrul Transporturilor susține și faptul că salariul mediu brut în Metrorex este de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, 8.000 de lei pentru mecanici şi 5.300 de lei pentru cei care lucrează noaptea. Acesta a mai spus că anagajații au și tichete de tichete de masă de 12 lei pe zi, pot deconta 75% din valoarea biletelor de odihnă și 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutier. De asemenea, aceștia pot deconta 99% din plata la un hotel din Buşteni care este al sindicatului.

Citește și: 

Un bărbat a găsit 95.000 de euro într-un dulap cumpărat de pe internet. Cui i-a dat banii 

Sute de copii sărmani au scris scrisori către Moș Crăciun. Mesajele lor sunt impresionante

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter