Etichetele de pe haine – ce semnificație au simbolurile!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 17 ianuarie 2023, 12:58

Etichetele de pe haine conțin o mulțime de informații utile și simboluri care te ghidează cum să le cureți, cum să le speli și cum să le întreții frumoase. Chiar dacă sunt enervante uneori, etichetele de pe haine te ajută să faci diferența dintre materialele de calitate și cele de duzină.

Cuprins

Etichetele de pe haine, cu cât au mai multe simboluri și informații, cu atât sunt mai utile și îți arată că ai cumpărat un produs de calitate. Hainele de firmă și hainele realizate din materiale delicate sau mai scumpe sunt însoțite de etichete cu informații utile pentru curățarea și întreținerea lor.

Etichetele de pe haine - ce semnificație au simbolurile!

Ține cont de faptul că o etichetă simplă, pe care vezi doar un brand necunoscut, mărimea și eventual tipul de material nu este garanția unei haine de calitate. Producătorii serioși, care respectă anumite standarde de fabricație, vor aplica etichete cuprinzătoare, pe care poți citi:

  • Brandul
  • Țara de origine
  • Producătorul
  • Mărimea
  • Componența materialelor
  • Instrucțiuni de curățare
  • Instrucțiuni de spălare
  • Instrucțiuni de călcare
  • Alte mențiuni speficice

Etichetele de pe haine și materialele folosite

După ce consultăm mărimea, de obicei verificăm materialul din care este făcută o bluză sau un sacou, pentru că ne-am dori să purtăm țesături de calitate, cu bumbac, lână sau fibre sintetice fine precum elastanul și lycra.

Majoritatea hainelor provine din import, de aceea numele țesăturilor sunt trecute în limbi străine precum engleza, germana sau italiana:

  • Wool (engl): înseamnă lână
  • Cotton (engl): înseamnă bumbac
  • Linen (engl): înseamnă in
  • Baumwolle (germ): înseamnă bumbac
  • Wolle (germ): înseamnă lână
  • Flachs (germ): înseamnă in
  • Lana (ital): înseamnă lână
  • Cotone (ital): înseamnă bumbac
  • Lino (ital): înseamnă in

Cele mai importante simboluri pe etichetele de pe haine

Simboluri pentru spălarea hainelor

Etichetele de pe haine - ce semnificație au simbolurile!

Instrucțiunile privind spălarea corectă a hainelor sunt reprezentată prin simbolul unei cuve.

Cuva tăiată îți arată că haina respectivă nu poate fi spălată, nici la mașină, nici de mână, deoarece poate fi fabricată din materiale sensibile la umezeală. Haina respectivă să trimite la curățătorie.

Cuva în care se vede o mână îți recomandă să speli numai de mână, fiind vorba de un material delicat, spre exemplu mătasea.

Cuva simplă, fără niciun simbol, îți arată că poate fi spălată la mașină, cu un program normal, iar cuva în care apare un punct arată că poate fi spălată la mașină în apă rece sau cel mult la 30°.

În cuvele în care apar menționate gradele îți arată că trebuie respectată temperatura indicată pentru a nu distruge țesăturile și pentru a nu le decolora.

Cu cât sunt mai multe liniuțe sub simbolul cuvei, cu atât trebuie să alegi un program de spălare pentru rufe delicate.

Simboluri pentru înălbitori

Etichetele de pe haine - ce semnificație au simbolurile!

Folosirea înălbitorilor și a detergentului cu adaos de clor

Triunghiul este simbolul clasic pentru soluțiile de albire a țesăturilor și hainelor. Acestea apar doar pe hainele albe care conțin bumbac, in și combinații de țesături naturale cu fibre sintetice.

Triunghiul simplu îți arată că poți folosi orice fel de înălbitor sau orice fel de detergent care conține înălbitori.

Triunghiul tăiat cu o cruce spune că nu ai voie să folosești niciun fel de înălbitor, deoarece materialul se va decolora și se va păta, așa că fi foarte atentă la etichetele hainelor!

Triunghiul tăiat cu două linii diagonale te atenționează să folosești doar înălbitori pe bază de oxigen, fără clor. Iar triunghiul în care apar literele CL îți permite să folosești clor.

Instrucțiuni pentru uscarea hainelor

Etichetele de pe haine - ce semnificație au simbolurile!

Majoritatea hainelor pot fi uscate în uscătoarele speciale care încălzesc țesăturile, le întind și le usucă uniform. Uscătorul este de ajutor pentru că usucă hainele în câteva minute, le păstrează forma lor inițială și de multe ori nici nu mai este nevoie să le calci, pentru că ies bine întinse. Dacă ai o mașină de spălat cu uscător, este bine să ții cont de aceste instrucțiuni și de simbolurile incluse într-un pătrat.

Dacă dorești să usuci hainele la uscător, este bine să știi și ce temperatură suportă sau dacă poți folosi sau nu centrifuga.

Pătratul care conține un cerc îți arată că hainele pot fi uscate în mod normal. Cu cât sunt mai multe linii sub acest simbol, cu atât trebuie să ții rufele mai puțin la uscător, să nu se încrețească.

Pătratul în care sunt puncte îți indică temperatura și cu cât sunt mai multe puncte, cu atât poți programa uscătorul la o temperatură mai mare.

Instrucțiuni pentru călcarea hainelor

Etichetele de pe haine - ce semnificație au simbolurile!

Este foarte important să verifici dacă hainele tale pot fi călcate, deoarece există materiale care se încrețesc la căldură și nu se recomandă călcarea lor. Majoritatea hainelor însă trebuie călcată, iar materialele delicate precum lâna sau mătasea și dantelele pot fi călcate folosind o pânză albă din bumbac drept protecție.

În ceea ce privește călcarea rufelor, cu cât sunt mai multe puncte în interiorul simbolului reprezentând fierul de călcat, cu atât poți călca la o temperatură mai mare, fără teama de a strica hainele.

Fierul de călcat cu o cruce dedesubt îți interzice să folosești aburul fierbinte, iar fierul de călcat complet tăiat de o cruce îți spune că nu este nevoie să calci haina respectivă.

Etichetele de pe haine. Instrucțiuni pentru curățarea chimică

Etichetele de pe haine - ce semnificație au simbolurile!

simbolurile pentru curățarea chimică

Simbolul pentru curățarea chimică este un cerc, iar el este important mai ales pentru hainele pe care nu este bine să le speli acasă, ci să le duci la curățătorie. Aceste simboluri sunt importante și pentru tine, și pentru angajații de la curățătorie care vor știi cu ce soluții trebuie să curețe haina respectivă. De aceea, ar fi bine să nu tai niciodată eticheta de pe hainele pe care știi că le vei duce des la curățătorie.

Cercul simplu îți spune că haina respectivă poate fi dusă la curățătoria chimică, iar cercul tăiat îți indică să nu o cureți chimic.

Cercurile în care apar literele P și F recomandă curățarea uscată cu produse pe bază de solvenți sau hidrocarburi.

Litera W îți atrage atenția că îmbrăcămintea trebuie curățată doar profesional, pe când cercul cu litera W sub care apare o liniuță permite curățarea acasă, cu produse din comerț, dar și la o curățătorie profesională.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter