Dumnezeu, bărbat sau femeie?

De Erika Chivu, pe

Pentru că Dumnezeu este mai presus de sex şi gen, Biserica Episcopală Scoţiană a decis să modifice slujbele, aşa încât să nu mai existe referiri la Dumnezeu ca bărbat.

„Tatăl, fiul şi Sfântul Duh”, expresie jignitoare pentru femei

„Creatorul, Mântuitorul şi Sanctificatorul”, aşa vor spune preoţii scoţieni când se vor referi la Sfânta Treime. „Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh” nu mai este considerată o expresie potrivită pentru că exclude genul feminin din divinitate.

După ce femeile din cadrul Bisericii Episcopale a Scoţiei s-au declarat nedreptăţite de expresiile şi cuvintele folosite în timpul slujbelor, mai marii bisericii au hotărât să scoată din texte referirile la Dumnezeu ca bărbat. Astfel, preoţii nu vor mai folosi pronumele masculine precum „el”, „lui” sau „al lui” atunci când se referă la Creator.

Acest limbaj nu le este impus preoţilor, însă cei care vor să fie corecţi faţă de femei îl pot folosi, modificând astfel liturghia care a fost adoptată în 1982.

Dumnezeu e şi bărbat şi femeie

 
Deşi decizia a fost adoptată în cadrul unui sinod general al Biserciii Episcopale Scoţiene, există şi tradiţionalişti care nu sunt de acord cu modificările, motivând că ele nu ţin cont de învăţăturile Bibliei.

Citatele exacte din Biblie care sunt folosite în timpul slujbelor, rămân însş neschimbate pentru că episcopii n-au vrut să modifice cuvântul lui Dumnezeu.
„Nu spunem că Dumnezeu nu este bărbat. Spunem că Dumnezeu este şi femeie. Problema este cum vom folosi limbajul omenesc pentru a descrie ceea ce este de nedescris”, a declarat un reprezentant al Bisericii Episcopale Scoţiene pentru scotlandsunday.com

„Dumnezeu este mai presus de sexele omeneşti”, a mai spus el.

Cine a spus că Dumnezeu e bărbat?

Controversa legată de genul Creatorului nu este deloc nouă. Feministele cu studii de teologie spun că imaginea lui Dumnezeu ca bărbat îşi are rădăcinile într-o cultură patriarhală care a încercat să supună femeile descriindu-le ca fiind inferioare în ochii lui Dumnezeu.

Feministele mai spun că în Biblie există şi referiri la Dumnezeu ca femeie, dar aceastea ar fi fost excluse din Cartea Sfântă de către preoţii bărbaţi. Acum, că prejudecăţile şi discriminarea de gen au devenit istorie, cel putin teoretic, este momentul ca bisericile din toată lumea să-şi revizuiască imaginea despre Dumnezeu incluzând în ea şi trăsăturile feminine care se găsesc în Biblie.

După spusele Bibliei, „Dumnezeu este duh”, deci e mai presus de biologie, nu e nici femeie, nici bărbat. Atunci de ce folosim pronume masculine când ne referim la El şi de ce îi spunem Tatăl?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter