Cum organizezi frigiderul să păstrezi alimentele în condiții optime!

De Adina Zamfir, Diana Zagrean, pe Ultimul update Joi, 05 ianuarie 2023, 14:34

Încearcă să organizezi frigiderul cât mai eficient, să păstrezi alimentele în condiții optime și să eviți mirosurile neplăcute. Ține cont de temperatura din frigider și de spațiile special destinate pentru legume și fructe proaspete sau pentru brânzeturi.

Cuprins

Cu cât îți organizezi frigiderul mai bine, cu atât câștigi mai mult spațiu, alimentele vor fi mai răcite, iar verdețurile sau fructele perisabile vor rezista mai mult pe rafturi. Când pui laolaltă oala de ciorbă, untul, tigaia cu sos și merele, fii sigură să mirosurile se vor amesteca, iar alimentele înghesuite nu se vor răci în condiții bune.

Un frigider ordonat te ajută să găsești mai repede caserolele cu diverse preparate, te ajută să îl păstrezi curat mai mult timp și bine aerisit. În plus, nu se vor mai strica legumele sau fructele puse unele peste altele. Le vei vedea la timp dacă încep să se ofilească și nu vei mai irosi mâncarea.

Ține cont de temperatura la raft

În orice frigider, partea de jos este cea mai rece. Chiar dacă frigiderele moderne au un sistem de răcire mult mai performant, raftul cel mai de sus este potrivit pentru alimente care se păstrează mai mult timp și care nu au nevoie de o temperatură foarte scăzută, cum ar fi mezelurile sau bolurile cu salată și sos.

Pe rafturile de la mijloc este recomandat să păstrezi brânzeturile, untul, iaurturile, ambalate în ambalajele lor originale. Iar pe raftul cel mai de jos poți păstra orice preparat pe bază de carne și pește, ciorbele, mâncărurile gătite, care au nevoie de o temperatură mult mai scăzută.

Și nu uita să muți în partea din față a rafturilor ceea ce trebuie consumat cât mai repede, să nu se strice în partea din spate.

Ajustează înălțimea rafturilor

În orice frigider modern, rafturile din interior sau rafturile montate pe ușă pot fi ajustate, în funcție de înălțimea dorită.

Este foarte important să pui pe același raft obiecte la fel de înalte. Pe rafturile inferioare poți pune sticlele înalte, carafa cu apă sau cu ceai, cutiile cu lapte, iar pe rafturile din mijloc poți pune iaurturile și cutiile mici cu suc. Astfel câștigi spațiu și folosești mult mai eficient fiecare raft, inclusiv pe ușa frigiderului.

Evită aglomerarea frigiderului

Nu încărca rafturile frigiderului cu tot felul de caserole, pachete, legume strecurate printre oale și sticle. Curenții de aer rece nu vor reuși să funcționeze eficient, multe alimente se vor strica puse unele peste altele, iar mirosurile vor fi tot mai neplăcute.

Evită supraîncărcarea frigiderului și vei face o economie importantă la mâncare. Încearcă să cumperi alimente în măsura în care le poți consuma. Prea multă mâncare va duce în cele din urmă la risipă și vei ajunge să arunci la gunoi preparate pe care nu ai apucat să le consumi la timp.

Folosește corect sertarele pentru legume și fructe

Cum organizezi frigiderul să păstrezi alimentele în condiții optime!

Multe frigidere au sertare în partea inferioară, special concepute pentru legume și fructe. Respectă indicațiile din manualul frigiderului și nu depozita fructele în locul legumelor sau pe alte rafturi.

Sertarele pentru legume păstrează o atmosferă puțin mai umedă și mai rece, care previne deshidratarea verdețurilor și a celorlalte legume. În schimb, în sertarele pentru fructe, atmosfera este puțin mai uscată, pentru a preveni apariția mucegaiului.

Ține departe fructele și legumele care produc etilenă precum avocado, pere, mere, pepeni galbeni, kiwi, mango sau roșii de celelalte legume. Fructele care produc etilenă și după ce sunt culese se coc mai repede, iar acest gaz poate afecta coaja celorlalte fructe și legume care se strică mai repede.

Află și ce alimente nu trebuie ținute la frigider în mod obligatoriu!

Folosește corect spațiul de pe ușa frigiderului

În orice frigider, spațiile de depozitare de pe ușă sunt puțin mai calde decât interiorul. De multe ori diferența poate ajunge chiar la 1 grad.

Pe rafturile de la baza ușii este bine să depozitezi sticle și cutii înalte cu lapte sau cu suc, cu vin sau alte lichide care se mențin mai mult timp.

Pe rafturile din partea superioară a ușii este recomandat să păstrezi cutii sau borcane cu tot felul de sosuri, maioneze, muștar sau crème… în general alimente care conțin conservanți și care au o perioadă de expirare mai lungă.

Folosește caserole pătrate

Oala de ciorbă şi farfuria cu friptură sunt rotunde şi asta te face să pierzi mult spaţiu în frigider. Încearcă să depozitezi hrana şi alimentele cumpărate în cutii sau  caserole pătrate sau dreptunghiulare, pentru a profita de îmbinarea lor perfectă pe laturi.

Decongelează carnea crudă în frigider

Ține cont de modul în care organizezi frigiderul și păstrează întotdeauna carnea crudă și peștele crud în zona inferioară, unde este cel mai rece.

Aproape în orice frigider, partea de jos păstrează o temperatură medie de 3 – 4 grade Celsius, iar în partea de sus pot fi aproape 5 grade Celsius. De aceea, carnea crudă trebuie păstrată pe raftul cel mai de jos.

De asemenea, când vrei să decongelezi carnea, ține-o la frigider, în partea de jos, până când este complet dezghețată și o poți prepara. Dacă te grăbești, folosește funcția de decongelare de la cuptorul cu microunde. Dar nu pune carnea la dezghețat în apă fierbinte!

Evită mirosurile neplăcute

Cum organizezi frigiderul să păstrezi alimentele în condiții optime!

Într-un frigider în care alimentele stau alandala, despachetate și înghesuite, este imposibil să nu înceapă să miroasă urât.

Arome amestecate de brânză, ceapă, pepene, sos picant sau carne la grătar vor face atmosfera din frigider imposibilă. De aceea, este important să organizezi frigiderul corect, să păstrezi fructele în sertarul dedicat și să folosești caserole sau hârtie cerată pentru alimentele cu arome puternice.

Spre exemplu, sosul cu usturoi trebuie depozitat în caserole care se închid etanș, iar brânzeturile maturate, care miros mai puternic, pot fi învelite în hârtie de copt sau în folie de aluminiu.

Păstrează frigiderul mereu curat

Curățenia și igiena sunt esențiale atunci când organizezi frigiderul. Verifică periodic datele de expirare și aruncă alimentele care nu au fost consumate la timp. Data viitoare, cumpără o cantitate mai mică!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter