Cele mai fericite şi cele mai triste ţări din lume

De Nicoleta Galeteanu, pe

Satisfacţia unui trai bun, sănătatea locuitorilor, siguranţa, libertatea, educaţia, ajutorul guvernamental, un loc de muncă bine plătit şi o economie prosperă, toate acestea contribuie la gradul de fericire a unei comunităţi, pe care Norvegia le oferă cetăţenilor săi.
Fericirea înseamnă multe lucruri şi poate fi percepută sub diverse forme, însă când vine vorba despre o ţară în ansamblul ei, această valoare capătă un sens comun. În plus, atunci când este împărtăşită cu ceilalţi, fericirea este şi mai mare.

Norvegia

Dacă te întrebai care este cea mai fericită ţară din lume, află că aceasta nu este membră UE şi nici nu tinde la moneda euro. Norvegia asigură locuitorilor săi un nivel de viaţă mai mult decât satisfăcător, pentru că statul scandinav a prosperat şi în timpul crizei europene.

Pe locul 1 în ultimii trei ani în topul celor mai fericite ţări din lume, Norvegia asigură cetăţenilor săi al doilea cel mai ridicat nivel de trai, unde 95% dintre aceştia îşi permit să aleagă propriul mod de viaţă, potrivit studiului realizat de Institutul Legatum.
Oslo, unul dintre oraşele în care merită să locuieşti.

Există, desigur, şi sceptici care spun că Norvegia este un loc omogen şi plictisitor, puţin religios, argumentând că doar 13% dintre cetăţeni merg la biserică, şi îşi asigură bunăstarea doar din rezervele de petrol şi gaze pe care le exportă, fără de care PIB-ul ţării ar fi mult mai mic.

Danemarca

Pe locul doi în rândul celor mai fericite ţări este Danemarca, datorită în special zonei antreprenoriale şi a oportunităţilor oferite tinerilor, costul deschiderii unei afaceri fiind dintre cele mai mici aici.

De asemenea, Danemarca este una dintre ţările cu cel mai echilibrat nivel de trai, a cărei societate nu este ierarhizată în funcţie de pături sociale extreme.

Australia

De pe locul 5, Australia urcă pe locul 3 în acest an, rezultat al unui sistemul educaţional excelent, al eficientizării birocraţiei (o problemă serioasă care întristează multe alte ţări), precum şi al economiei înfloritoare de care se bucură ţara-continent.

Noua Zeelandă

Locuitorii din Noua Zeelandă sunt mulţumiţi cu precădere de guvern, de sistemul de educaţie şi se bucură de libertate sub toate formele ei.

Suedia

Suedezii sunt pe locul cinci în clasamentul anual, a căror satisfacţie se datorează unei participări politice active din partea cetăţenilor, egalităţii sociale şi portecţiei mediului, figurând ca un mic paradis tehnologic.

Ultima cercetare arată că în Suedia există în medie 123 de telefoane mobile la 100 de locuitori.

Cele mai triste ţări din lume 

La polul opus se află Africa Centrală, desemnată cea mai tristă ţară din lume. Aici, mai mult de 10% din copii mor în primul lor an de viaţă. De asemenea, şi sistemul de învăţământ este unul deficitar din cauza lipsei de profesori – un cadru didactic la 91 de studenţi.

Sărăcia, corupţia, lipsa drepturilor civile, violenţa guvernamentală plasează Zimbabwe pe locul doi în topul celor mai triste ţări din lume.
Nici Etiopia nu o duce mai bine. Gradul de alfabetizare este aici de doar 30%, în timp ce subnutriţia atinge cote alarmante de 40%. Rata şomajului este de 20%.

Pakistan este un stat periculos, ineficient, cu un guvern instabil. De asemenea, este văzut ca un stat neprietenos cu imigranţii.

Yemen este o un alt stat perturbat de manifestări civile, ai cărui cetăţeni se bucură de puţine drepturi, în special femeile.
Are una dintre cele mai scăzute rate de angajare în rândul locuitorilor săi.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter