Ce este „cititul viteză” și cât de realizabil este

De Bianca Prangate, pe
Mereu se pare că suntem pe fugă, astfel nu ne mai rămâne atât de mult timp pentru a citi cărți și articole. Tocmai de aceea, ideea de citit viteză ar putea să fie exact ceea ce avem nevoie. Dar cât de posibil este acest lucru?

Astăzi, există multe cursuri, cărți și aplicații care pretind că te pot ajuta să citești mai repede. Singura problemă este că cititul viteză, acompaniat de înțelegerea textului, este o capacitate pe care știința nu o recunoaște, conform Live Science. „Cititul viteză nu este de fapt posibil”, a explicat Elizabeth Schotter, cercetătoare specializată în probleme cognitive la University of South Florida.

Schotter a spus că cititul este o sarcină complexă, care necesită coordonare între mai multe sisteme mentale. Mai întâi, trebuie să vezi cuvântul. Mai apoi, trebuie să îi înțelegi sensul și rolul gramatical din propoziție. Ulterior, pui în context acel cuvânt, ca într-un final să citești următorul cuvânt și să repeți întregul proces. Dacă apare o eroare oricât de mică în acest proces, vei simți nevoia să te întorci la capătul propoziției și să recitești.

Un cititor priceput poate citi între 200 și 300 de cuvinte pe minut. Grăbirea acestui proces este imposibilă – cel puțin dacă vrei să înțelegi totuși ceea ce citești. „Comunitatea științifică este destul de consistentă cu privire la scepticismul nostru asupra cititului viteză”, a zis Schotter. „Cineva care adirmă că îi ajută pe oameni să citească în viteză face de obicei bani din afirmațiile acelea”.

Ideea de citit viteză nu este nouă. Ea a apărut în 1959, când Evelyn Wood a început programul Reading Dynamic. Tehnica ei promitea să îi învețe pe oameni să citească paragrafe întregi deodată. Cărțile și cursurile care au apărut de atunci aruncă înspre oameni aceleași promisiuni, pretinzând că dacă am citi în zig zag textul, nu ar fi nevoie să îl mai parcurgem cuvânt cu cuvânt. În realitate, studiile arată că acuitatea noastră vizuală face imposibilă încercarea de a citit bucăți mari de text dintr-odată. De asemenea, cuvintele trebuie citite în ordine, nu în zig zag, altfel își pierd sensul.

Așadar, deși nu se poate să citești paragrafe întregi dintr-o privire, poți totuși să citești o idee mai repede decât o faci. Cum anume? Prin îmbunătățirea vocabularului și prin a citi cât mai multe cărți.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter