Cum se curăță ananasul și cum se păstrează mai mult timp

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 13 decembrie 2022, 12:50

Unul dintre cele mai bune fructe exotice, dulce și aromat, ananasul este un deliciu sănătos. După ce îi învățăm gustul bun, mai greu este să învățăm cum se curăță ananasul în cel mai simplu mod fără să irosim pulpa dulce.

Cuprins

Există mai multe metode simple prin care poți să înveți ușor cum se curăță ananasul. Trebuie să știi că, deși este țepoasă și pare dură, coaja unui ananas bine copt se taie ușor cu un cuțit bine ascuțit.

Dar, înainte de a încerca diverse metode despre cum se curăță ananasul, află cum să alegi un ananas bine copt și aromat. Multe fructe de ananas ajung la consumator puțin coapte, deoarece ca multe alte fructe exotice, ananasul se culege puțin pârguit și se lasă să se coacă în lădițe.

Alege un ananas bine copt după culoare și parfum

cum să alegi un ananas copt

Verifică în primul rând țara de origine și data expirării, să fii sigură că vei cumpăra un fruct de calitate. Cele mai bune fructe provin din regiunile subtropicale, din țări precum Costa Rica, Brazilia, Chile, Thailada sau Indonezia.

Pentru a alege un ananas de calitate și bine copt, verifică să aibă culoarea galbenă aproape uniformă pe toată suprafața, dar de un galben mai intens la bază. Miroase fructul la bază și, dacă simți aroma specifică, dulce și fructată, înseamnă că este un fruct copt. Dacă nu simți niciun parfum, este posibil să fie un fruct destul de crud, cu o pulpă tare, ațoasă, care îți poate provoca dureri digestive. Ananasul mai puțin copt se poate lăsa câteva zile la fereastră, la lumină, într-o cameră încălzită, pentru a se coace treptat, dar nu va avea parfumul și dulceața unui fruct copt pe plantație. Pont! Ananasul se coace mai bine, dacă este ținut cu vârful în jos, deoarece amidonul și zaharurile de la baza fructului ajung în partea superioară.

Cum se curăță ananasul ușor. Trei pași simpli

ananas

Oricât de simplu ar fi să cumpărăm ananas la conservă, dulce și savuros, nimic nu se compară cu parfumul unui fruct proaspăt și bine copt la soare. Iată cum se curăță ananasul prin metoda cea mai simplă!

Pasul 1. Curăță coaja

Folosește un tocător de plastic și un cuțit lung și bine ascuțit. Taie capetele fructului și spală-te bine pe mâini. De obicei, frunzele de ananas sunt bine stropite cu insecticide în timpul transportului.

Ține ananasul perpendicular pe tocător și curăță coaja de sus în jos, în fâșii înguste și subțiri. Contrar aspectului ei, coaja de ananas nu este chiar atât de dură și de groasă precum pare.

Pasul 2. Elimină ochiurile

După ce îndepărtezi coaja, vei observa că rămân mici găurele sau ochiuri în pulpa fructului acoperite de coajă. Acestea pot fi curățate cu un cuțit mai mic și bine ascuțit.

Pasul 3. Taie felii rotunde

Cea mai simplă metodă prin care se curăță ananasul și se feliază este metoda rondelelor. Le știm din conserve, unde sunt atât de delicioase. După ce ai curățat toate găurelele de coajă, poți tăia ananasul rondele delicioase care se pot servi ca atare sau pot fi fripte pe grătar drept garnitură.

După ce tai rondele de un deget, poți tăia triunghiuri bune pentru salatele de fructe, pentru plăcinte și prăjituri.  

O altă metodă simplă de a tăia ananasul

După ce speli bine coaja, se taie mai întâi capetele și apoi tot fructul, cu tot cu coajă, se feliază în felii rotunde și groase de un deget.

Fiecare felie rotundă se ananas se taie apoi în jumătăți sau sferturi și se îndepărtează coaja pentru a fi consumate sau pentru a fi pregătite pentru compoturi.

Cum se păstrează ananasul să reziste mai mult timp

Ca multe alte fructe exotice, ananasul este recoltat după ce dă în pârg, dar înainte de a fi prea bine copt. Fruzele și coaja trebuie spălate bine și îndepărtate când vrei să cureți ananasul, deoarece sunt stropite cu totul de insecticide și soluții pentru a rezista mai mult timp la transport.

Acasă, ananasul se poate ține cu frunzele în jos, atârnat de un cârlig. Zaharurile concentrate la baza tulpinei vor ajunge spre miezul fructului și acesta se va coace mai bine.

Dacă anansul este bine copt, galben și parfumat, se poate ține într-o cămară la rece, învelit în hârtie pentru alimente. Pentru mai multă siguranță, este bine să îl ții la frigider.

După ce ai tăiat o parte din ananas, cealaltă parte, cu tot cu coajă, se păstrează tot la frider, învelită în hârtie pentru alimente, în cutia pentru legume și fructe. Ai grijă să nu fie în frigider brânză sau mâncăruri gătite cu ceapă și usturoi, deoarece ananasul tăiat, ca și pepenele galben, absoarbe mirosurile din frigider.

Pe termen lung, rondelele de ananas pot fi păstrate la congelator în pungi sau pot fi transformate în compoturi delicioase.

Mici secrete despre ananas

Cum se curăță ananasul și cum se păstrează mai mult timp
ananasul se coace mai repede lângă banane

Cu cât culoarea galbenă care indică faptul că fructul este copt, este prezentă pe toată coaja, cu atât știi că este un ananas mai dulce și mai parfumat.

Un ananas bine copt îți dă impresia de fruct greu, când îl cântărești ușor în mână.

Chiar dacă este galben auriu peste tot, s-ar putea să nu fie complet copt. Presează ușor coaja și dacă o simți puțin moale, atunci știi sigur că este copt.

Țepii de pe coaja ananasul se numesc în America ”ochiuri”. Cu cât aceste ochiuri sunt mai uniforme și bine colorate la bază, fără urme de mucegai, cu atât știi că este un fruct de calitate.

Ananasul poate fi ținut la temperatura camerei, pe un platou cu bananele, pentru a se coace mai repede.

Capacul unui ananas bine copt, cu tot cu frunzele sănătoase, poate fi pus într-un ghiveci de argilă, în pământ bogat amestecat cu nisip. Există unele șanse ca acest capac să dezvolte rădăcini și să apară o plantă nouă, dar aceasta va fi doar de decor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter