Bugetul tău: 4 trucuri pentru a scăpa de datorii

De Libertatea pentru femei, pe

Dacă, până de curând, ați avut serviciu și tu, și soțul tău, dar unul e acum șomer, ratele la bancă vor fi o mare problemă. Situația nu este fără ieșire. Cu calm și cu puțină chibzuință veți scăpa mai ușor de datorii.
Cu toţii am trecut în ultimii ani prin diminuarea veniturilor. Cum cei mai mulţi români au accesat credite în valută (euro, dolari şi chiar franci elveţieni) faţă de care leul – moneda în care sunt plătite cele mai multe dintre salarii – a scăzut foarte mult în ultima perioadă, nu mai miră pe nimeni numărul mare de restanţieri. Familiile în care doar unul dintre soţi mai lucrează au probleme şi la plata facturilor. Specialiştii în domeniul financiar-bancar susţin că, în actualele condiţii, datoriile nu mai reprezintă un capăt de ţară. De asemenea, persoanele care înregistrează întârzieri trebuie să depăşească faza ruşinii şi să negocieze cu creditorii.

► Renunţă la cheltuielile inutile

O altă măsură pe care trebuie să o iei imediat ce afli că veniturile tale vor fi diminuate este reducerea cheltuielilor, prin renunţarea la cele inutile. Când nu suntem supuşi presiunilor financiare, cumpărăm foarte multe produse de care nu avem nevoie sau pe care ulterior le aruncăm – cine n-a aruncat din frigider mâncarea cumpărată în exces care s-a stricat? Aşadar, mergi la cumpărături cu o listă întocmită de acasă, pe care ai notat doar lucrurile de care ai cu adevărat nevoie. Cumpără produse aflate la promoţie şi nu pleca niciodată la supermarket cu stomacul gol. Nu e o glumă! Cercetările arată că, dacă nu ai mâncat, vei fi tentată să iei mai mult.

► Discută cu recuperatorul

Dacă ai ajuns în etapa în care o companie de recuperare a creanţelor a preluat datoriile pe care le ai, cel mai rău lucru pe care îl poţi face este să te ascunzi. Dacă negociezi cu consilierii care te caută la telefon sau îţi trimit scrisori, ai mari şanse să reuşeşti să-ţi plăteşti datoria în rate pe care să ţi le poţi permite. Pentru debitorii care tratează cu responsabilitate plata acestor datorii, compania de recuperare acordă bonusuri prin reducerea sumelor de plată.

NEGOCIAZĂ CU BANCA

Poţi preveni intrarea în spirala datoriilor dacă începi să negociezi cu banca înainte de a ajunge în incapacitatea de a plăti ratele. În ultimii ani, instituţiile de credit acordă perioade de graţie de până la 6 luni pentru persoanele care şi-au pierdut serviciul. În cazul în care nu reuşiţi să plătiţi facturile la data scadentă, puteţi discuta, de asemenea, cu furnizorii, pentru a obţine amânarea plăţii. Companiile de telefonie mobilă se numără printre cei care acceptă această soluţie de compromis, dar percep o penalitate modică pentru fiecare zi de întârziere.

SEMNEAZĂ UN ANGAJAMENT DE PLATĂ ŞI RESPECTĂ-L!

„Dacă datoriile tale au fost preluate de o companie de colectare a creanţelor, cea mai bună cale pentru plătirea acestora e semnarea unui angajament de plată. Acesta va fi rezultatul negocierii dintre tine şi un consilier financiar şi va conţine datele lunii la care poţi achita şi valoarea ratei lunare – o sumă pe care o poţi plăti, cu regularitate. Şi datele, şi sumele sunt stabilite în funcţie de situaţia ta financiară actuală. Important e să ţii legătura cu creditorul şi să nu depăşeşti termenele de plată.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter