Arabia Saudită a eliberat primele permise de conducere pentru femei

De Oana Savin, pe
Primele permise de conducere pentru femei au fost eliberate, luni, în Arabia Saudită, fiind astfel implementat un decret regal ce a intrat în vigoare în urmă cu trei săptămâni.

Autorităţile rutiere au verificat permisele internaţionale de conducere ale celor 10 solicitante care au susținut examene practice înainte de eliberarea documentelor, relatează Time.

Arabia Saudită era singura ţară din lume în care femeilor le era interzis să şofeze. Regele Salman a anunţat că va ridica interdicţia în iunie, în cadrul unui program de reforme inspirat de fiul său, prinţul moştenitor Mohamad bin Salman.

Citește și: Arabia Saudită deschide primul cinematograf după 35 de ani de cenzură

În luna mai mai multe femei au fost arestate sub acuzația de atentat la siguranța națională. Acestea manifestau pentru dreptul de a conduce și pentru eliberarea de sub tutela bărbaților.

Femeile saudite au încă nevoie de permisiunea unui bărbat din familie pentru a urma studii şi pentru a călători.

Aproximativ 50 de femei au luat parte la un protest privind drepturile femeilor de a conduce autovehicule, în urmă cu 28 de ani. Acestea au fost arestate, și-au pierdut locul de muncă, iar pașapoartele lor au fost confiscate.

Deși Arabia Saudită nu a interzis în mod explicit femeilor să conducă, acestora nu li s-au emis permise. Adesea polițiștii au arestat femei care se aflau la volan și le rețineau până ce o rudă de gen masculin venea să o ridice de la secție și semna o cerere în numele ei în care susținea că nu va mai conduce niciodată.

Citește și: 7 lucruri pe care femeile din Arabia Saudită nu au voie să le facă fără permisiunea bărbaților

Ultraconservatorii susțineau că este imoral ca o femeie să conducă și le-au avertizat pe acestea că ar putea fi subiectul unei hărțuiri sexuale dacă se vor afla la volan. În urmă cu patru ani, clericul de top al țării, Grand Mufti Abdulaziz Al Sheikh, a afirmat că interzicerea condusului „este în interesul societății” deoarece le protejează pe femei de a avea de-a face cu accidente.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter