8 femei remarcabile care au câştigat premiul Nobel

De Nicoleta Galeteanu, pe

Dintre cei 813 de laureaţi cu Nobel doar 40 de femei au primit cea mai mare distincţie din lume, de-a lungul a mai bine de un secol de când au fost inventate premiile, în 1901.
Descoperă în continuare 8 dintre cele mai influente femei recompensate cu premiul Nobel şi voteaz-o pe cea care te inspiră cel mai mult!

1. Marie Curie

8 femei remarcabile care au câştigat premiul NobelDe origine poloneză, Marie Curie (1867 – 1934) este prima femeie laureată cu Nobel, care figurează pe lista prestigioaselor premii cu alte două recorduri impresionante. Este singura savantă laureată de două ori cu Nobel, decernate în două domenii diferite – fizică şi chimie.

În 1903, este laureată, alături de soţul său Pierre Curie, pentru cercetările efectuate în domeniul radiaţiei, iar în 1911, pentru descoperirea radiului şi poloniului.

A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivităţii naturale şi al aplicaţiilor acestora în medicină.

2. Maica Tereza

8 femei remarcabile care au câştigat premiul NobelAgnese Gonxhe Bojaxhiu, pe numele său adevărat, este probabil cea mai mare personalitate filantropică a lumii contemporane.

A fost o călugăriţă catolică de origine albaneză şi cetăţenie indiană, care a ales să trăiască în India, unde a fondat ordinul Misionarii Carităţii în Kolkata (Calcutta).
A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979, iar discursul său emoţionant îl poţi citi mai jos:

„Am ales sărăcia semenilor noştri săraci. Dar sunt bucuroasă să primesc premiul în numele celor înfometaţi, dezbrăcaţi, fără adăpost, infirmi, orbi, leproşi, celor care se simt nedoriţi, neiubiţi, respinşi, celor care sunt consideraţi o povară pentru societate şi ignoraţi de această lume”.

3. Irène Curie

8 femei remarcabile care au câştigat premiul Nobel
Provenită dintr-o prestigioasă familie de savanţi, Irène Curie – fiica lui Pierre şi Marie Curie – va continua munca ştiinţifică a părinţilor săi.

Contribuţia sa în domeniul radioactivităţii îi aduce în anul 1935 Premiul Nobel în chimie. 

4. Aung Sang Suu Kyi

8 femei remarcabile care au câştigat premiul NobelEste cea mai influentă opozantă a regimului militar opresiv din Myanmar, care a militat pentru democraţie, dreptul la liberă exprimare şi libertate în gândire în ţara sa natală.

Pentru convingerile sale revoluţionare, Aung Sang (46 de ani) a fost condamnată la 15 ani de închisoare. A fost eliberată în 2010 după 7 ani petrecuţi în arest la domiciliu.

Considerată un simbol al democraţiei birmane, ea a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru pace în 1991.

5. Jody Williams

8 femei remarcabile care au câştigat premiul NobelProfesoară de limbi străine la o universitate de Vermont, Jody Williams (61 ani) a militat toată viaţa pentru pacea în lume.

Contribuţia sa extraordinară este adusă prin „Campania Internaţională pentru Interzicerea Bombelor de Pământ”.

Drept pentru care, în 1997, aceasta primeşte Premiul Nobel pentru pace.

6. Herta Muler

8 femei remarcabile care au câştigat premiul NobelPentru descriere poetică închinată regimului comunist, Herta Muller este ultima femeie laureată cu Nobel în literatură, devenind astfel a 12-a scriitoare al cărei talent literar a fost recunoscut de Academia Premiilor Nobel.

De origine română, Herta Müller s-a stabilit în Germania, unde este una dintre cele mai apreciate scriitoare, cu numeroase bestseller-uri.

7. Doris Lessing

8 femei remarcabile care au câştigat premiul NobelUna dintre cele mai apreciate romanciere contemporane, Doris Lessing (Doris May Tayler) s-a numărat, asemeni lui Jody Williams, printre militanţii activi împotriva Apartheidul-ului (sistem rasist impus în ţările africane) şi a armelor nucleare.

„Memoriile unei supravieţuitoare” şi „Carnetul auriu” sunt cele mai notorii lucrări ale scriitoarei, astfel că în 2007 Lessing câştigă Premiul Nobel pentru Literatură cu cea din urmă operă.

Scriitoarea a declarat însă că premiul i-a distrus cariera, iar din cauza presei nu a mai reuşit să scrie nimic.

8. Toni Morrison

8 femei remarcabile care au câştigat premiul NobelEste prima femeie de culoare care câştigă un Nobel şi una dintre cele trei personalităţi de culoare care figurează pe lista câştigătorilor Nobel – Barack Obama şi Wangari Maathai din Kenya.

Scriitoare, editoare şi profesoară americană, Toni Morrison (80 de ani) este recompensată cu Premiul Nobel pentru literatură în 1993.

Cele mai cunoscute romane sunt „Cei mai albaştri ochi”, „Cântecul lui Solomon” şi „Mult iubită”.

Foto: Mediafax, NorthFoto, YouTube.com 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter